Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ministerul Justiţiei a blocat piaţa de creditare după ce a uitat să prelungească domeniile pentru site-urile care permit băncilor să verifice ipotecile

Ministerul Justiţiei a blocat piaţa de creditare după ce a uitat să prelungească domeniile pentru site-urile care permit băncilor să verifice ipotecile

Un articol de: B1.ro - 04 Dec 2018, 18:30
Ministerul Justiţiei a blocat piaţa de creditare după ce a uitat să prelungească domeniile pentru site-urile care permit băncilor să verifice ipotecile Economic

Blocaj pe piaţa de creditare din România după o gafă incredibilă făcută de Ministerul Justiţiei! Băncile nu mai pot verifica de luni dimineaţă situaţia ipotecilor înscrise Arhiva Electronică de Garanţii Reale Imobiliare.

Conform unor surse din piaţa bancară citate de ZF, situaţia a fost creată din neglijenţa Ministerului Justiţiei care a prelungească domeniul site-urilor care permite examinarea. Procedura de prelungire a domeniului este una simpl[ care se face an de an şi costă câteva sute de lei.

În urma acestei situaţii nefericite, băncile au fost nevoite să îşi asume riscul accordării de credite fără să aibă siguranţa că au ce executa în cazul în care debitorul intră în incapacitate de plată. 

De regulă, înainte de a aproba un credit trebuie să facă această verificare pentru a fi sigure ca aceea ipotecă nu a mai fost folosită la contractarea unui alt credit.

Arhiva Electronică a Garanţiilor Reale Mobiliare are rolul de a proteja creditorii, iar înscrierea în arhivă conferă băncilor sau IFN-urilor dreptul de a-şi putea recupera creanţa prin executarea bunului ipotecat de debitor sau a altor proprietăţi ale debitorului precum conturi de depozit, conturi de economii, certificate de depozit sau poliţe de asigurare. Înscrierea in AEGRM se face de către operatorii autorizaţi de Ministerul Justitiei, de regulă avocaţi şi notari.
 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Justitiei