Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ministerul Sănătății a alocat 200.000 lei pentru programul ”STOP FUMAT”: Fumătorii români au cotizat la taxa de viciu cu 7,5 miliarde lei

Ministerul Sănătății a alocat 200.000 lei pentru programul ”STOP FUMAT”: Fumătorii români au cotizat la taxa de viciu cu 7,5 miliarde lei

Un articol de: B1 TV - 23 Iun 2013, 11:02
Economic

Cu toate că fumătorii aduc în fiecare an la bugetul de stat un miliard şi jumătate de lei, când vine vorba despre bani pe programe de reabilitare, statul dă din umeri. Ministerul Sănătăţii a alocat anul acesta pentru programul STOP FUMAT doar 200.000 de lei.

De şapte ani de când a fost introdusă, din taxa pe viciu, fumătorii români au cotizat cu suma de 7,5 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.

Cei care doresc să renunţe însă la fumat nu nu parte de prea mult sprijin din partea statului, pentru că bugetul de austeritate de la minister a afectat şi programul STOP FUMAT.

"Nu mai putem da gratuit medicamentele anti-fumat încă din luna aprilie. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii ne-a alocat doar 200.000 de lei, spre deosebire de două milioane de lei, cât a fost bugetul anul trecut. Din aceşti bani nu putem plăti decât personalul implicat în acest program", a declarat dr. Magdalena Ciobanu, Institutul de Pneumologie "Marius Nasta".

Pe de altă parte ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu afirmă că nu există fonduri.

"Sunt atât de puţini bani pe care nu îi poţi întinde prin toate programele. Asta e, din păcate. Programul de stomatologie şi cel STOP FUMAT au fost vădite anul acesta.. Suntem criticaţi că nu dăm bani. Noi dăm cât avem, când nu mai avem, de unde să dăm?", a precizat Nicolăescu.

În România există 4,5 milioane de fumători. Un român moare la fiecare 15 minute din cauza fumatului, iar numărul deceselor este în creştere, în lume la fiecare opt secunde înregistrându-se un astfel de eveniment, arată statisticile Societăţii Română de Pneumologie.

Programul STOP FUMAT, fără fonduri
Embed:
Citeşte mai multe despre:   Ministerul Sanatatii,   program,   romani
 
Loading...