Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ministrul Economiei anunță liberalizarea prețurilor la gaze din 1 iulie / Virgil Popescu: Trebuie să reducem dependența de importuri. Putem să ne asigurăm necesarul de produse alimentare în țară (VIDEO)

Ministrul Economiei anunță liberalizarea prețurilor la gaze din 1 iulie / Virgil Popescu: Trebuie să reducem dependența de importuri. Putem să ne asigurăm necesarul de produse alimentare în țară (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 12 Mai 2020, 22:03
Ministrul Economiei anunță liberalizarea prețurilor la gaze din 1 iulie / Virgil Popescu: Trebuie să reducem dependența de importuri. Putem să ne asigurăm necesarul de produse alimentare în țară (VIDEO) Foto: facebook.com/Virgil Popescu Economic

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a declarat, pentru B1 TV, că liberalizarea prețurilor la gazele naturale se va produce de la 1 iulie, dat fiind că Guvernul PNL a abrogat, la 1 ianuarie, controversata Ordonanță de Urgență 114. Ministrul liberal a declarat, din nou, că această OUG a dus la scumpirea gazelor, ea fiind redactată de așa natură încât unele entități să fie avantajate. Popescu a mai precizat că putem să ne asigurăm necesarul de produse alimentare în România, dar pentru asta e nevoie de mai multe investiții. A mai susținut, de asemenea, că această criză declanșată de coronavirus ne-a demonstrat cât de dependenți suntem de importuri, or noi trebuie să luăm măsuri pentru ca această dependență să scadă.

 

Virgil Popescu a anunțat liberalizarea pe piața gazelor de la 1 iulie 

 

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a declarat că răul cel mai mare în România a fost adoptarea de către fosta guvernare social-democrată a Ordonanței de Urgență 114, dar acest lucru a fost reparat, de la 1 ianuarie, de către Guvernul PNL. Prin urmare, de la 1 iulie se va produce liberalizarea prețului la gaze. Popescu este încrezător că prețul o va lua în jos și, astfel, vor fi ajutate mai multe industrii.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

„Eu cred că cel mai mare rău care se putea întâmpla în România a fost acea celebră Ordonanță 114. Aceasta a dezechilibrat complet piața și, de unde trebuia să plafoneze prețurile la gaze, a fost făcută în așa fel încât unii au avut de câștigat și prețurile gazelor au crescut. Cred că prețul gazelor a crescut tocmai din cauza acestei OUG. Ea a fost abrogată de Guvernul PNL la 1 ianuarie, iar piața, de la 1 iulie, va fi complet liberalizată la gaze. Cred sincer că de atunci prețul va reveni la normal. Vom înlocui inclusiv acea obligație centralizată de a vinde pe bursă, care era mai mult un praf în ochi, cu un program de vânzarea  gazului prin care producătorii vor fi obligați să oferteze gaze la mai multe produse lunar, trimestrial, semestrial, semestrial de vară și de iarnă și anual. Îi forțăm să pună gaz pe piață astfel încât toată lumea să aibă acces la un gaz ieftin, la un preț de referință acceptabil în Europa. Am avut un preț mare la gaze în România, ceea ce a afectat foarte puternic în special industria de îngrășăminte, acolo unde 80% din costul îngrășământului e gazul, dar eu sunt optimist cu privire la așezarea prețului în jos de la 1 iulie, în sprijinul industriei”, a explicat ministrul Virgil Popescu, pentru B1 TV.

La finele anului trecut, ministru a explicat, tot pentru B1 TV, care au fost rațiunile din spatele acestei OUG: prețul la consumatorii casnici nu a scăzut, dar un mare furnizor și-a recuperat pierderile și vrea să se retragă. Și-au marcat profiturile și au plecat.

 

Ministrul Economiei: Trebuie să reducem dependența de importuri

 

Virgil Popescu a mai declarat că trebuie luate măsuri pentru a reduce dependența de importuri și, de asemenea, trebuie făcute investiții în industria alimentară, căci putem să ne asigurăm necesarul de astfel de produse în România.

„Trebuie să avem o producție agricolă bună, trebuie să avem, combustibil, îngrășământ irigații, lanțul de procesare în industria alimentară trebuie ajutat cu investiții, trebuie să ajutăm IMM-urile să investească în industria alimentară”, a mai declarat Virgil Popescu, pentru B1 TV.

Acesta a mai spus că se poate face și o schemă de ajutor pentru fermieri, în vederea achiziționării de îngrășăminte chimice: „Cât despre schema de ajutor pentru fermieri, în a cumpăra îngrășăminte chimice, sigur că se poate. Facem. Avem acum schemă de spirjin pentru acciza la motorină, pentru tomate, o groază de scheme de sprijin. Sigur că putem face una și pentru achiziționarea de îngrășăminte produse în România”.

„Sunt unul din susținătorii foarte puternici ai producției românești. Criza asta ne-a arătat cât de dependenți suntem de importuri și cred că trebuie să ne dezvoltăm industria românească, în așa fel încât să limităm cât mai mult dependența asta de importuri”, a mai ținut să precizeze ministrul liberal.

Marți, Ludovic Orban a prezentat mai multe măsuri pe care Guvernul le are în vedere pentru repornirea economiei. Premierul s-a referit la susținerea companiilor medii și mari, la instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru a garanta creditele comerciale, dar și la sprijinirea persoanelor care își reiau activitatea după ce s-au aflat în șomaj tehnic
 

Citeşte mai multe despre:   Virgil Popescu,   Ministerul Economiei