Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ministrul Economiei: În momentul de faţă, în România ne descurcăm cu producţia de biocide. Îmi doresc să avem laboratoare care să certifice aceste biocide și măştile

Ministrul Economiei: În momentul de faţă, în România ne descurcăm cu producţia de biocide. Îmi doresc să avem laboratoare care să certifice aceste biocide și măştile

Un articol de: Elena Stanciu - 27 Aug 2020, 09:17
Ministrul Economiei: În momentul de faţă, în România ne descurcăm cu producţia de biocide. Îmi doresc să avem laboratoare care să certifice aceste biocide și măştile Foto: Inquam Photos/Octav Ganea Economic

În România sunt companii care pot produce măști și biocide, însă nu există laboratoare care să certifice produsele, motiv pentru care certificarea acestora se face, în prezent, în străinătate, explică ministrul Energiei, Virgil Popescu.

 

Ministrul Economiei, Virgil Popescu: În momentul de faţă în România, ne descurcăm cu producţia de biocide

 

"Eu cred că în momentul de faţă în România ne descurcăm cu producţia de biocide. Ceea ce îmi doresc este să avem capacitatea, ca stat, să avem laboratoare care să certifice aceste biocide, să certifice măştile, să certifice combinezoane. Problema este că procesul de acreditare a lor este de lungă durată, nu e simplu, poate să dureze şi un an şi atunci producătorul român trimite în Germania la un laborator şi poate să dureze şi când primeşte certificarea”, a declarat Virgil Popescu, la Digi 24, precizând că este nevoie de un grad mai mare de integrare a producției.

În acest context, ministrul a menționat un producător autohton de măști de protecție care poate asigura jumătate din necesarul din România. De asemenea, Virgil Popescu a precizat că pe lângă companiile Farmec și Antibiotice Iaşi, care produc substanțe dezinfectante, există alţi 10-15 producători mici care pot asigura necesarul de biocide de la nivel național însă, din nou, apare problema certificării produselor.

Substanțele dezinfectant vor fi extrem de necesare în perioada următoare, mai ales în contextul începerii noului an școlar. În ședința din 19 august, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă care prevede decontarea, prin Ministerul Fondurilor Europene, achiziției de materiale de protecţie sanitară necesare în şcoli, în valoare de 50 de milioane de euro, a achiziției de 500.000 de tablete în valoare de 100 de milioane de euro, precum și a achiziției de containerele sanitare care vor ajunge în localităţile fără apă curentă şi canalizare din toată țara, în valoare de 25 de milioane de euro.

 

Ce spune ministrul despre revenirea economiei în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus

 

În ceea ce privește revenirea economiei după criza provocată de pandemia de coronavirus, Ministrul Virgil Popescu s-a declarat ”relativ optimist”. Acesta a remarcat faptul că economiile din Europa de Vest au repornit și merg spre turație maximă, fapt ce ne va ajuta și pe noi. Popescu a mai afirmat că se așteaptă ca turismul intern să depășească un record de anul trecut, în condițiile în care românii se pare că acum au preferat să-și petreacă vacanțele în țară.Diana Șoșoacă, acuzații grave la adresa medicilor. DE CE MOR pacienții COVID?

„Tot ce se întâmplă în Germania, în Europa, se vede în special în zona de automotive din România, care este foarte legată de industria europeană de automotive. Și discutam cu reprezentanți ai acestei industrii și îmi spuneau că au comenzi de 120% și că mai angajează oameni. E clar că dacă ei angajează să producă componente pentru industria auto, au piață în partea cealaltă, în Europa de Vest, să vândă. E clar că economiile din Europa de Vest au repornit și merg spre turație maximă. Eu sunt relativ optimist că economia României își va reveni până la sfârșitul anului”, a mai declarat Virgil Popescu, pentru Digi24.

 

Citeşte mai multe despre:   Virgil Popescu,   coronavirus