Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, estimează că inflaţia va coborî anul acesta sub 2%

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, estimează că inflaţia va coborî anul acesta sub 2%

Un articol de: George Lupu - 09 Iun 2020, 23:22
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, estimează că inflaţia va coborî anul acesta sub 2% Foto: gov.ro Economic

Inflaţia va coborî anul acesta sub 2%, estimează Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, care a precizat marți seară că previziunile apocaliptice ale PSD privind evoluția economiei în contextul pandemiei de COVID-19 nu se vor adeveri.

"Tot în această perioadă PSD-ul a tot strigat - şi aici mi se pare o ticăloşie maximă - zi de zi, deşi oamenii treceau prin această perioadă dificilă, să vii să spui că nu vor face bine, vor fi nu ştiu câte zeci de mii de morţi, şomajul va fi 2 milioane-3 milioane, economia va fi în cap. Toate aceste lucruri le-au spus non-stop aceşti oameni şi de fiecare dată am arătat că nu a fost aşa. Nici numărul de decese nu a fost cel pe care l-au estimat, nici economia nu s-a dus în cap, nici preţurile nu au explodat. Ţineţi minte cum ne strigau, să punem plafoane la preţuri, să plafonăm preţurile. Degeaba le spuneam că ar fi o nebunie, că ar duce la penurie. Ţipau peste tot. De fapt inflaţia scade, 2,7% şi vă spun, se va duce sub 2% aproape, anul acesta. Deci vom avea o inflaţie în scădere. Dobânzile au scăzut, spuneau că explodează. Ne ameninţau că nu ne împrumută nimeni. Am fost pe piaţa internaţională, am avut cea mai de succes emisiune de obligaţiuni dintre ţările care au emis în această perioadă, nu numai România, şi pe perioadă de criză", a afirmat miercuri seara ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Realitatea Plus.

Totodată, ministrul Finanţelor a mai spus că suma totală alocată investiţiilor se ridică la 13 miliarde de lei în primele cinci luni ale acestui an, aceasta fiind cea mai mare sumă din ultimii 10 ani.KAUFLAND / LIDL / CARREFOUR / PROFI / MEGA IMAGE / AUCHAN. ANUNŢUL CE AFECTEAZĂ TOŢI CLIENŢII DIN ROMANIA

"În aprilie am ajuns deja la 4,1 miliarde de lei pentru investiţii - şi în mai 3,1 miliarde de lei pentru investiţii, iar suma totală pentru cinci luni de zile, de 13 miliarde de lei pentru investiţii, este cea mai mare sumă cheltuită în primele cinci luni din ultimii zece ani de zile. Deci în plină criză economică globală coronavirus acest Guvern a făcut cel mai bun lucru, a dus bani către investiţii," a mai spus Florin Cîţu.

 

Agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul României la BBB-/A-3

 

Agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul României la BBB-/A-3. Perspectiva rămâne negativă. Totodată, aceasta anticipează o creștere a pensiilor de 10%, nu de 40%, cum este prevăzut în lege.

Anterior, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, își manifestase speranța că ratingul va fi păstrat, dată fiind creştere economică în primul trimestru. Acesta mai explicase că o reducere ar creea probleme pe termen lung pentru țara noastră. Reamintim că, în decembrie 2019, S&P a înrăutăţit perspectiva României de la stabilă la negativă.

 

Marcel Ciolacu, critici dure la adresa Guvernului Orban

 

Declarațiile ministrului Finanțelor au loc și în contextul în care președintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat luni seară în cadrul emisiunii "Dosar de politician" măsurile economice ale Guvernului liberal condus de Ludovic Orban, în contextul pandemiei de COVID-19.

"Tot ce așteptăm este un program economic coerent. Ni se tot promite în fiecare săptămână. Până acum nimeni nu știe ce urmeză. Suntem la 1.000.000 de șomeri. Nu există nicio coerență economică. Ratingul de țară îl cunoaștem cu toții, ne împrumutăm cel mai scump din Europa", a declarat Marcel Ciolacu.

 

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   PSD