Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Mircea Coșea: Dacă nu avem o viziune contabilă, de socotitor de la CAP, știm că alocațiile sunt foarte importante. Ar fi bine să fie majorate, dar nu cred că se va întâmpla așa și efectele le vom vedea în timp (VIDEO)

Mircea Coșea: Dacă nu avem o viziune contabilă, de socotitor de la CAP, știm că alocațiile sunt foarte importante. Ar fi bine să fie majorate, dar nu cred că se va întâmpla așa și efectele le vom vedea în timp (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 07 Iun 2021, 20:06
Mircea Coșea: Dacă nu avem o viziune contabilă, de socotitor de la CAP, știm că alocațiile sunt foarte importante. Ar fi bine să fie majorate, dar nu cred că se va întâmpla așa și efectele le vom vedea în timp (VIDEO) Captură Video Economic

Profesorul de economie Mircea Coșea a declarat luni, pentru B1 TV, că dacă avem o viziune strategică și nu una „contabilă, așa de supermarket sau de socotitor de la CAP”, ne dăm seama că alocațiile pentru copii trebuie majorate deoarece ele reprezintă „un prim pas pentru menținerea cel puțin la un nivel acceptabil a curbei demografice”. Însă economistul nu crede că alocațiile vor mai fi majorate în următorii ani, mai ales că România trebuie să respecte niște condiții pentru a primi împrumutul din PNRR. Coșea a mai spus că alocațiile nu ar trebui date în bani, ci poate sub formă de alimente și bunuri care să contribuie efectiv la creșterea și educația copiilor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Mircea Coșea, despre alocațiile pentru copii în România

 

„Să facem o corectură încă de la început: nu e o creștere economică, e o recuperare. Sunt noțiuni total diferite. Noi recuperăm din pierderea pe care am avut-o, ceea ce e foarte bine. În niciun caz nu avem mijloacele pentru a discuta despre o creștere economică.

Acuma, problema cu alocațiile are o rezolvare care depinde de viziunea politică. Dacă avem o viziune contabilă, așa de supermarket sau de socotitor de la CAP, cum se chema înainte, atunci adunăm cifrele și vedem că în buget nu încape, sau n-avem loc, sau putem să mai luăm, sau putem să mai dăm. Dacă discutăm pe priorități strategice, atunci trebuie să înțelegem că alocațiile sunt elemente importante într-o politică vitală pentru România, care se numește ”demografia”.

Alocațiile, în România, constituie un prim pas pentru menținerea cel puțin la un nivel acceptabil a curbei demografice. Suntem într-un mare pericol, pierdem populație, nu avem destui copii, iar alocația ar fi un element de viziune spre viitor, care, cred eu, ar merita un efort contabil. De altfel, doamna ministru Turcan chiar spune că banii s-ar putea găsi pe undeva. Cred că ar fi un bine pentru țară.Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

Dar nu cred că se va întâmpla așa, pentru că, intrând în umbrela PNRR, România nu va mai putea să facă creșteri de cheltuieli bugetare. E sub imperiul acelui împrumut care are o anumită condiționalitate. Deci în viitorii cel puțin 2 - 3 ani, România va trebui să-și chizbuiască foarte bine cheltuielie și să renunțe la orice viziune strategică, încercând să răspundă condițiilor pe care trebuie să le respecte, luând acel împrumut de aproape două treimi din PNRR.

Deci deocamdată eu nu cred că se va întâmpla nimic în sens pozitiv. Cred că nu se vor mări alocațiile și efectele se vor vedea în timp prin faptul că vom avea o descreștere a populației în continuare”, a declarat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Despre acuzația că unii părinți nu folosesc alocațiile în interesul copiilor, Coșea a spus: „Asta ține de maniera în care sunt orientate alocațiile. Alocațiile nu trebuie date în numerar. Așa cum se face în alte țări, alocațiile se dau direcționat pentru bunuri care țin de creșterea și educația copilului. Nu trebuie să dăm bani în mână. Acum există un program pe care UE îl desfășoară în România pentru familiile defavorizate. Chiar cunosc un caz, o familie defavorizată care primește pe un an tot sprijinul alimentar și educațional de la UE, dar nimic numerar. Tot e sub formă de alimente, bunuri pentru transport, vouchere. Deci nu contează metoda, ci cum e ea aplicată. Am putea face corecții mari dacă am înlocui numerarul cu o formă foarte specială și orientată exact spre copii”.

Citeşte mai multe despre:   Mircea Cosea,   demografie,   alocatii copii