Mircea Fechet: Programul ”Rabla pentru electrocasnice” începe din 15 decembrie. Sunt incluse 9 categorii de produse / Cum pot fi folosite voucherele

Mircea Fechet: Programul ”Rabla pentru electrocasnice” începe din 15 decembrie. Sunt incluse 9 categorii de produse / Cum pot fi folosite voucherele
Foto: Mircea Fechet / Facebook

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat că programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020” va începe din 15 decembrie. Bugetul alocat este de 40 de milioane lei. Autoritățile estimează că peste 100.000 de români vor putea să beneficieze de program. Față de anii trecuți, patru noi categorii de produse au fost incluse.

Ministrul Mediului: Programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020” începe din data de 15 decembrie

„Populaţia va putea să facă efectiv cumpărături prin Programul ‘Rabla pentru electrocasnice’ începând cu data de 15 decembrie a acestui an. Practic, fiecare român poate beneficia de achiziţionarea a nouă categorii de produse.

Există şi nişte elemente de noutate în acest program şi ne-am gândit că suprapunerea cu sărbătorile de iarnă ar putea să aducă un plus de valoare şi un plus de eficienţă pentru acest program. Avem un buget total de 40 de milioane de lei, dublu faţă de bugetul pe care l-am alocat atunci când a demarat acest program, în anul 2018.

Noi estimăm că peste 100.000 de români vor putea să beneficieze de acest program”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, citat de Agerpres.

Produsele incluse în ediția din acest an a programului ”Rabla pentru electrocasnice” / Cum vor fi folosite voucherele

Ca o nouătate, a mai precizat Mircea Fechet, anul acesta sunt incluse în program patru categorii noi de produse: aspiratoare, uscătoare de rufe, tablete şi laptopuri. Acestea se adaugă vechilor categorii: maşinile de spălat vase, aparate de aer condiţionat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, maşini de spălat rufe.

„Cât priveşte valoarea fiecărui voucher, avem propusă suma de 500 de lei pentru laptopuri, 400 de lei pentru maşinile de spălat vase, aparate de aer condiţionat (inclusiv cele portabile), frigidere sau combine frigorifice, televizoare şi uscătoare de rufe, 300 de lei pentru maşina de spălat rufe şi pentru tablete. Totodată, pentru achiziţionarea de aspiratoare oferim un voucher de 200 de lei”, a mai declarat ministrul Mediului.

Acesta a explicat apoi că voucherele vor fi emise electronic: „Practic, fiecare român va intra pe site-ul Fondului pentru Mediu unde nu trebuie să introducă decât datele personale şi categoria de echipament pentru care doreşte să beneficieze de voucher. Se va emite un voucher electronic care va putea fi utilizat atât fizic, în magazinul unui comerciant, cât şi electronic pe site-ul comercianţilor într-un termen de maxim 15 zile”.

Fechet a precizat că dacă voucherul nu va fi folosit în 15 zile, suma va fi pusă la dispoziţia altui beneficiar.

De asemenea, fiind nouă categorii de produse, fiecare român interesat va putea beneficia de nouă vouchere.

„Condiţia este să ducem fie la magazinul fizic, fie să predăm curierului la achiziţionarea unui produs un electrocasnic vechi din aceeaşi categorie. Aici avem şi două excepţii – la uscătoare de rufe nu este neapărat nevoie să predea exact un uscător de rufe, ci un alt electrocasnic vechi, iar la maşinile de spălat vase se pot preda şi alte tipuri de electrocasnice. În cazul laptopurilor şi tabletelor ne dorim să scoatem din funcţiune calculatoarele vechi şi acolo va trebui să se predea un calculator vechi”, a mai explicat ministrul Mediului, citat de Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe