Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Vom avea un nou ROBOR: Iată cum vor fi calculate ratele la credite, după ce 'taxa pe lăcomie' se va transforma în 'stimulent pentru hărnicie'. Ce bănci vor fi impozitate cel mai mult

Vom avea un nou ROBOR: Iată cum vor fi calculate ratele la credite, după ce 'taxa pe lăcomie' se va transforma în 'stimulent pentru hărnicie'. Ce bănci vor fi impozitate cel mai mult

Un articol de: Andrei Stan - 21 Mar 2019, 10:05
Vom avea un nou ROBOR: Iată cum vor fi calculate ratele la credite, după ce 'taxa pe lăcomie' se va transforma în 'stimulent pentru hărnicie'. Ce bănci vor fi impozitate cel mai mult Foto: pixabay.com Economic

Scandalul dintre Guvern şi băncile de pe piaţa românescă este departe de a se fi încheiat.
Modul în care se calculează ROBOR, faţă de care sunt raportate acum ratele bancare la împrumuturile în lei, urmează să fie modificat în întregime, iar Executivul ar putea modifica "taxa pe lăcomie" cuprinsă în controvesata OUG 114 săptămâna viitoare, scrie adevarul.ro

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, astfel că este un indicator al pieţei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinţa în funcţie de care să fie stabilite ratele creditelor. 

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, a pus miercuri, după discuţiile cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) că actul normativ de modificare a OUG 114, cel puţin partea bancară, ar putea intra în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. 

Teodorovici a precizat că s-a discutat despre impozitarea băncilor în funcţie de cota de piaţă a acestora, taxa urmând să fie de 0,2% pentru băncile cu cota de piaţă sub 1% şi 0,4% pentru cota de piaţă de peste 1%. 

Şi masa impozabilă a fost redusă, prin elimiarea unei mari părţi din activele financiare. 

Spre exemplu, Banca Transilvania are o cotă de piaţă care ar putea ajunge, după preluarea Bancpost, la 16-17%.
Banca Comercială Română, deţinută de austriecii de la Erste, a fost în 2017 în topul băncilor, în funcţie de cota de piaţă, care s-a ridicat la circa 15,83%. 

UniCredit Bank are o cotă de piaţă în România de 8,78%, . 
BRD – Groupe Societe Generale avea, în 2017, a doua cea mai mare cotă de piaţă în România, de 13,87%. 

Raiffeisen Bank avea o cotă de piaţă de 8,44%, la finalul lui 2017. 
Alpha Bank România deţinea, în acelaşi an, o cotă de piaţă de 3,66%, în timp ce CEC Bank avea o cotă de 7,41%. 

Reprezentanţii ARB s-au întâlnit miercuri cu Eugen Teodorovici, ocazie cu care au văzut forma completă a propunerii de modificare a OUG 114.  
Florin Dănescu, preşedintele executiv al (ARB) a declarat că în perioada următoare membrii asociaţiei vor analiza propunerea, evitând să se pronunţe asupra noii forme a actului normativ. Povestea îngrozitoare din spatele acestei fotografii. Nici după 30 de ani nu a fost deslușit MISTERUL(FOTO)

„Este un produs complex, are şi o variantă de bonusare, şi o variantă de privire inversă vis-a-vis de creşterea intermedierii financiare, de marja dobânzii. Este complex, trebuie să ne facem temele înainte”, a spus Dănescu. 

”Trebuie să ne facem temele înainte de a spune ceva. (...) Trebuie să ne uităm la toate detaliile, să vedem care sunt propunerile noastre în funcţie de cum înţelegem întregul proiect. Este un punct nevralgic cel cu privire la un alt mod de calcul al ROBOR-ului. Şi asta vrem să analizăm, să facem nişte propuneri, nişte menţiuni cu privire la percepţia noastră”, a precizat Dănescu. 

El a mai spus că au avut loc discuţii şi despre posibila impunere a unui ROBOR la tranzacţii. 
”Se vorbeşte despre acest tip de abordare (ROBOR la tranzacţii – n.r.). Credem că trebuie să facem un pas înapoi, să ne uităm cu atenţie. (...) Trebuie să ne facem o părere înainte să venim în faţa dumneavoatră”, a adăugat Dănescu. 

Vor urma discuţii şi asupra activelor care vor fi scoase din baza de calcul a taxei impuse de OUG 114. 

Maţi seara, Eugen Teodorovici a declarat, la TVR 1, că OUG 114 va fi modificată, iar „taxa pe lăcomie” se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”, prin care băncile să finanţeze economia reală. 
 

Citeşte mai multe despre:   Eugen Teodorovici,   ARB,   ROBOR,   Florin Dănescu