Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Morgan Stanley: Bula ”superciclului materiilor prime” se apropie de implozie, pe fondul scăderii prețurilor petrolului

Morgan Stanley: Bula ”superciclului materiilor prime” se apropie de implozie, pe fondul scăderii prețurilor petrolului

Un articol de: - 29 Iun 2012, 12:22
Foto: Boris Babanov / Ria Novosti Economic
Scăderea prețului petrolului în întreaga lume reprezintă începutul unei schimbări majore în economia globală și finalul ”superciclului materiilor prime”, ceea ce se traduce prin probleme pentru marii producătorii de materii prime precum Rusia, a declarat un important bancher american, citat de Ria Novosti.

”În general, atunci când cheltuielile cu petrolul ajung să reprezinte 6% din Pro­du­sul In­tern Brut, cererea scade iar creșterea rămâne pe loc; economia mondială a atins acest punct chiar înainte de recenta scădere a prețurilor materiilor prime”, a explicat Ruchir Sharma, analist al Morgan Stanley Investment Management, în cadrul unui articol publicat în Financial Times.

Acum, bula materiilor prime se apropie de implozie, iar prețurile petrolului scad pe plan mondial, în timp ce creșterea economică globală va accelera, spune Sharma. Procesul se va întinde pe 20 de ani, iar apoi vom intra într-o nouă perioadă în care petrolul se va scumpi.

”Mania petrolului se aseamănă izbitor cu mania dotcom de la finele anilor 1990. Când bula dotcom a ajuns la apogeu, prețul acțiunilor companiilor de tehnologie s-au comprimat cu 25% pe piețele globale. După ce bula s-a spart, prețul materiilor prime a explodat înlocuind cererea pentru acțiunile companiilor de tehnologie, iar până la finele deceniului trecut, tranzacțiile cu materii prime au reprezentat 25% din piețele globale”, a precizat Sharma.

Mania materiilor prime a condus la o nouă industrie a fondurilor de investiții, care permit chiar și oamenilor obișnuiți să tranzacționeze materii prime. Suma totală investită în fondurile de materii prime s-a dublat în ultimii cinci ani, ajungând la peste 400 miliarde dolari în 2011.

 
Loading...