Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Isărescu: Dobânzile nu sunt scoase din pălărie. Trebuie acţionat asupra inflaţiei

Isărescu: Dobânzile nu sunt scoase din pălărie. Trebuie acţionat asupra inflaţiei

Un articol de: Redacția B1.ro - 03 Apr 2019, 11:46
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Economic

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că dobânzile la credite nu sunt scoase din pălărie, ci sunt determinate de piaţă. Prin urmare, dacă vrem să reducem dobânzile, trebuie să acționăm asupra inflației. 

"După noi, şi am spus-o în repetate rânduri, dobânzile nu sunt scoase din pălărie, ca să-l citez pe domnul academician Dăianu. Acestea sunt determinate de piaţă, pe bază de indicatori cantitativi. Dacă vrem să reducem dobânzile la credite, în România, trebuie să mergem la inflaţie. Şi acest lucru l-am spus în clar la Parlamentul României. Acolo trebuie acţionat, asupra inflaţiei, altfel sunt intenţii bine intenţionate, dar una este intenţia, dorinţa şi alta este posibilitatea. Mărimile economice sunt determinări obiective, nu sunt stabilite subiectiv. Banca Naţională poate cel mult să ghidoneze în anumite măsuri, dobânzile, şi acesta este instrumentul nostru principal de politică economică, dar şi noi dacă ne ducem prea departe de mărimile economice, de exemplu de inflaţie, greşim şi suntem invalidaţi pe piaţă", a explicat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

El a ținut să precizeze că nu este adevărată informația conform căreia dobânda de politică monetară din România este mult prea înaltă la 2,50%: "Trăim într-o Europă cu capitaluri liber mişcătoare. Nici noi nu putem să ne ducem cu rata de politică monetară într-o anumită direcţie fără să ne uităm la zona euro. Ideea că, în România, dobânda de politică monetară este mult prea înaltă la 2,50%, nu este realistă. Avem, într-adevăr, alte probleme pe care le-am semnalat în Raportul de stabilitate, din toamna anului trecut: ecart încă mare între dobânzile de pasiv şi de dobânzile de activ".
 

Citeşte mai multe despre:   mugur isarescu,   bnr
 
 
 
Loading...