Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Isărescu, despre noul indice pentru credite: Să nu vă aşteptaţi de la IRCC să fie un miracol

Isărescu, despre noul indice pentru credite: Să nu vă aşteptaţi de la IRCC să fie un miracol

Un articol de: Redacția B1.ro - 15 Mai 2019, 19:32
Foto: Hepta.ro Economic

Mugur Isărescu a declarat că românii nu ar trebui să se aștepte la miracole de la noul indice pentru credite, deoarece este posibil ca, în timp, acesta să devină chiar mai mare decât ROBOR-ul.

ROBOR-ul a fost demonizat pur şi simplu. Orice indicator are valoare câtă vreme este credibil. Dacă îl calci aşa în picioare şi îl ţii numai în pumni îşi pierde din credibilitate. IRCC să nu îl aşteptaţi că vine ca un miracol şi face dreptate pentru toată lumea. Este un indice care se adaugă la o marjă de dobândă pe care o au băncile şi care este stabilită de fiecare bancă în parte, este libertatea ei, a băncii şi libertatea pieţei, să se plimbe în cond în care piaţa îi permite”, a declarat Isărescu, citat de Adevărul.

Întrebat cum i se pare faptul că unele bănci au majorat marjele, pentru a compensa diferenţa între ROBOR şi IRCC, guvernatorul BNR a spus: ”Nu vreţi să vedeţi o uniformizare. Va fi mereu o concurenţă pe piaţă între bănci inclusiv în ceea ce priveşte condiţiile”. 

Mugur Isărescu a explicat și în ce context IRCC ar putea ajunge mai mare decât ROBOR: ”În măsura în care inflaţia tinde să crească şi publicul percepe acest lucru, probabil ROBOR la 3 luni va fi ceva mai mare decât IRCC, dar nu cu mult. Dacă inflaţia vine în jos şi publicul percepe acest lucru, foarte probabil ca ROBOR-ul la 3 luni să fie mai mic decât IRCC”.

Citeşte mai multe despre:   Mugur Isarescu,   BNR,   IRCC,   ROBOR
 
Loading...