Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic CRONOLOGIE: Cum a reușit Mugur ISĂRESCU să reziste la șefia BNR de aproape 30 de ani. Patru din cele cinci mandate de Guvernator i-au fost puse pe tavă de PSD (FOTO)
Exclusiv online

CRONOLOGIE: Cum a reușit Mugur ISĂRESCU să reziste la șefia BNR de aproape 30 de ani. Patru din cele cinci mandate de Guvernator i-au fost puse pe tavă de PSD (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 04 Feb 2019, 13:59
CRONOLOGIE: Cum a reușit Mugur ISĂRESCU să reziste la șefia BNR de aproape 30 de ani. Patru din cele cinci mandate de Guvernator i-au fost puse pe tavă de PSD (FOTO) Inquam Photos Galerie foto (3) Economic

Guvernul condus oficial de Viorica Dăncilă (iar neoficial de "tripleta" Dragnea - Vâlvov - Teodorovici) a criticat agresiv în ultima perioadă politicile monetare ale Băncii Naţionale şi deciziile Guvernatorului Mugur Isărescu. În ciuda aparentului război, trebuie reamintit faptul că același Mugur Isărescu şi-a început patru din cele cinci mandate în momente în care Parlamentul României era dominat de PSD sau de formațiunile politice premergătoare. De altfel, membri Consiliului de administrație al BNR sunt nominalizați de Guvern, dar sunt numiți de către Parlament, pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. 

Recent, Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a pretins că ROBOR-ul nu s-ar calcula într-un mod transparent şi că așa-numita "taxă pe lăcomie" ar fi menită să sancţioneze această "practică incorectă față de români". Şi tot recent, senatorul ALDE Daniel Zamfir a afirmat că Roborul ar fi "aranjat și trucat printr-o înțelegere între băncile comerciale, cu știința și cu implicarea directă a Băncii Naționale".

B1.ro vă prezintă cronologia perpetuării lui Mugur Isărescu la șefia Băncii Naționale, acesta fiind singura persoană din România care nu a fost schimbată din funcție din 1990 până în prezent.

Anul 1990 - Mugur Isărescu, în funcţia de Guvernator al BNR pentru prima dată

Mugur Isărescu a fost numit în funcţia de Guvernator al BNR în septembrie 1990, într-un moment în care Parlamentul României era dominat de Frontul Salvării Naţionale (FSN) - o formaţiune politică condusă de Ion Iliescu, Petre Roman şi Dumitru Mazilu -, iar Guvernul era condus de Petre Roman (FSN). De altfel, și următorii doi prim-miniștri tot din cadrul FSN au provenit, în speță Theodor Stolojan și Nicolae Văcăroiu. 

Tot în timpul primului mandat al lui Mugur Isăraescu, în intervalul 1996-1999, au existat şi doi premieri de dreapta, respectiv Victor Ciorbea (PNŢCD) şi Radu Vasile (PNŢCD). 

Anul 1998 - Mugur Isărescu își începe al doilea mandat ca Guvernator al BNR

În timpul mandatului lui Radu Vasile a primit Mugur Isărescu al doilea mandat ca Guvernator BNR. Tot atunci, Parlamentul era dominat de Convenţia Democrată Romană (CDR), coaliție majoritară, şi de Partidul Democrat Social Roman (PDSR) - premergătorul PSD-ului contemporan. A fost şi singura dată când Mugur Isărescu a fost numit în funcţie de un parlament dominat de o formaţiune de dreapta.Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

Anul 1998 a fost unul în care rata Roborului la trei luni a atins, din nou, cifra de 100%. De altfel, intervalul februarie 1997-iulie 1999 a coincis cu cele mai mari rate ale Robor-ului înregistrate până acum în România. Atunci, potrivit istoricului BNR, Robor-ul la trei luni a atins şi procentaje de 117%, 134% sau chiar de 144%.

Intervalul 1999-2000 - Mugur Isărescu, în funcţia de prim-ministru

Numirea din decembrie 1999 în funcţia de premier a venit la capătul unui an în care România se confrunta cu o serie de grave consecinţe economice şi sociale ale perioadei comuniste şi ai anilor anteriori. Industria rămasă din perioada comunistă - și în mare parte la fel de ineficientă - îşi continuă declinul, în cele din urmă ajungându-se la două noi mineriade (şi ultimele de altfel). Tot în 1999, au loc şi proteste ale angajaţilor Uzinelor Roman, care devastează sediul prefecturii şi blochează DN1.

În anul 2000, cu Mugur Isărescu ca premier, Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) începe vânzarea graduală a întreprinderilor de stat ineficiente, o parte a cărora intră în faliment. În același an se dă şi startul retrocedărilor din România, odată cu promulgarea Legii 1/2000 (aşa-numita "Lege Lupu"), privind restituirea pădurilor şi terenurilor, către foştii proprietari. Și tot în anul 2000 are loc şi prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), un joc piramidal ce lasă peste 300.000 de investitori păgubiţi.

Decembrie 2000 - Mugur Isărescu, din nou în funcţia de Guvernator al BNR

Potrivit CV-ului lui Mugur Isărescu, el a fost numit din nou în funcţia de Guvernator al BNR în decembrie 2000. Anul în care PDSR a obținut majoritate în Parlament, iar la conducerea Guvernului a venit Adrian Năstase.

Intervalul 2004-2014 - Mugur Isărescu primește încă trei mandate de Guvernator al BNR

În noiembrie 2004, Mugur Isărescu a primit un nou mandat, la acea dată Parlamentul fiind dominat de PSD+PUR (Partidul Conservator), iar Guvernul fiind condus tot de Adrian Năstase.

Ulterior, mandatul i-a fost reînoit în octombrie 2009, atunci când majoritate în Parlament avea Alianţa PSD-PC. Totuși, Guvernul era condus interimar de Emil Boc (PD-L).

În sfârşitul, cel de-al cincilea mandat a fost început în octombrie 2014, atunci când Parlamentul era dominat de USL (PSD+PNL-PC), iar premier era Victor Ponta.

 

Fotografiile din acest articol sunt preluate de la Inquam Photos.

Citeşte mai multe despre:   BNR,   mugur isarescu_1,   Adrian Nastase,   Emil Boc,   Victor Ponta