Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Mugur Isărescu, mesaj către clasa politică: Gura bate fundul. Cine nu ştie să dialogheze să plece acasă, nu să ne scoată pe noi din casă

Mugur Isărescu, mesaj către clasa politică: Gura bate fundul. Cine nu ştie să dialogheze să plece acasă, nu să ne scoată pe noi din casă

Un articol de: - 06 Aug 2012, 13:21
Mugur Isărescu, mesaj către clasa politică: Gura bate fundul. Cine nu ştie să dialogheze să plece acasă, nu să ne scoată pe noi din casă Economic

Moneda naţională a atins mai multe praguri minime istorice, în ultimele zile. De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a tras luni un semnal de alarmă vizavi de curs şi de modul în care acesta afectează inflaţia.

„Noi ne facem datoria, facem profit, din care 80% merge la Finanţe, la domnul Florin Georgescu. Îl ajutăm în materie de finanțe internaționale mai mult decât în oricare parte. Sperăm ca dialogul să fie cel dominant în viața politică. Politicienii dezvoltă arta dialogului. Cine nu știe să dialogheze poate să meargă acasă, nu să ne scoată pe noi din casă. Ei trebuie să găsească soluții,” a spus acesta.

Isărescu a adăugat și că în trimestrul doi al anului inflația a evoluat în sens pozitiv, adică a fost puternic descendentă și s-a apropiat de limita inferioară a intervalului-țintă pentru o lună și a căzut chiar sub această limită.

El  a mai subliniat și problemele legate de creșterea prețurilor, arătând că motivul principal pentru aceasta a fost deprecierea nominală a leului față de euro și dolar. În legătură cu dolarul american, cotația acestuia influențează cu precădere prețurile la carburanți și energie.

"Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al României, personalitate în lumea finanţelor, care mi-a spus chiar aşa: «Măi, voi chiar nu aveţi ce să faceţi?» (...) Aşa judecă lumea, şi nu trebuie uitat că lumea aceasta este formată din pieţe de unde România ia sume importante ca să-şi finanţeze deficitul bugetar şi ca să merg mai departe pentru a plăti salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joacă a BNR şi de o interferenţă. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare că această ţară trebuie să meargă înainte, instituţiile trebuie să-şi facă datoria (...) Fiecare trebuie să-şi facă datoria, iar în materie de finanţe internaţionale, atenţie, şi în finanţe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, şi îl bate rău de tot. Şi nu avem nevoi de aşa ceva. Este un mesaj pe care îl repetăm", a mai spus Isărescu, confrom Mediafax.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, într-o piaţă în care banca centrală a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a contracara deprecierea leului.

Luni, leul a continuat s-a apreciat uşor în raport cu euro în prima oră a şedinţei interbancare de luni, cotaţiile coborând la 4,6220 - 4,6235 lei/euro.

Declarații ale lui Mugur Isărescu, despre cursul leului și inflație
Embed:

Citeşte mai multe despre:   Mugur Isarescu,   inflatie,   declaratii,   Stiri Romania,   Ministerul de Finante,   Florin Georgescu