Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Mugur Isărescu: Nu trebuie să omorâm definitiv creditul în valută

Mugur Isărescu: Nu trebuie să omorâm definitiv creditul în valută

Un articol de: - 08 Mai 2017, 13:59
Economic

Conducerea Băncii Naţionale a decis să reducă rata rezervelor minime obligatorii la valută de la 10% la 8%, în condițiile scăderii ponderii cre­ditului în valută spre 40%, consolidării re­zervelor valutare „peste nivelul adecvat“ şi îmbunătăţirii structurii aces­tora, informează zf.ro

În acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu avertizează că ”nu trebuie să omorâm definitiv creditul în valută”. 

„Creditul în valută a coborât sub 50%. Este o normalizare şi va continua să scadă. Însă, nu trebuie să-l omorâm definitiv. Există clienţi ai băncilor, companii - cum ar fi exportatorii - sau persoane fizice care au venituri în valută, şi au tot dreptul să ia credite în valută. Libertatea de opţiune nu este doar o declaraţie, ci este un element esenţial în economia de piaţă“, a declarat Isărescu. 

Acesta a amintit că banca centrală a folosit pârghia RMO pentru a lupta cu creditul în valută în perioada de boom economic, când pon­derea împru­mu­turilor în valută urcase la 70%, ceea ce era „mult prea mult“. 

La începutul crizei rata de rezervă la valută era dublă faţă de cea la lei (40% cu 20%), iar în prezent rata RMO la valută a ajuns la egalitate cu cea la lei, de 8%. 
În condiţiile în care majorarea ratei RMO la valută în anii de boom a fost o măsură politică monetară restrictivă, care avea ca scop descurajarea creditului în valută, reducerea de la 40% spre 2%, în perspectivă, înseamnă „diminuarea unei restricţii“, a explicat guvernatorul BNR
 

Citeşte mai multe despre:   Mugur Isarescu,   credit,   BNR
 
Loading...