Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Mugur Isărescu: Numărul extrem de mare de întreprinderi private cu pierderi permanente arată că România nu respectă regulile economiei de piață

Mugur Isărescu: Numărul extrem de mare de întreprinderi private cu pierderi permanente arată că România nu respectă regulile economiei de piață

Un articol de: - 06 Oct 2015, 14:59
Mugur Isărescu: Numărul extrem de mare de întreprinderi private cu pierderi permanente arată că România nu respectă regulile economiei de piață Foto: cotidianul.ro Economic

România nu respectă regulile economiei de piață, luând în considerare numărul mare de firrme care nu înregistrează profit, apreciază Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 

Pierderile permanente raportate de firme afectează inclusiv procesul de finanţare de la bănci, care nu pot acorda credite companiilor de acest fel pentru că sunt subcapitalizate, a explicat șeful Băncii Naționale.

"Numărul extrem de mare, 200.000 de întreprinderi private cu pierderi permanente, arată două probleme majore: de ce nu se respectă regulile economiei de piaţă în România? În anii 90 (...) ni s-a spus următorul lucru: concurenţa şi curăţenia pieţei sunt esenţiale, adică intrări, dar şi ieşiri. Să poţi să înfiinţezi firme, să lucreze, să fie concurenţă loială, dar să existe şi ieşiri la fel. Dacă nu face faţă sau dacă are pierderi, să poată fi radiată rapid. Păstrarea unui număr mare de societăţi cu pierderi permanente nu numai că ecranează situaţia sectorului privat, dar îngreunează chiar procesul de finanţare", a afirmat guvernatorul BNR, potrivit Mediafax.

Și întreprinderile private au înregistrat pierderi permanente, acestea devenind preocuparea principală a întreprinderilor de stat.

"O dezbatere pe această temă mi se pare importantă pentru că ajungem la altă problemă: în România avem multe companii private, dar sunt subcapitalizate. Cine să adune acest capital autohton? A spera că se va face capital prin credit bancar ar însemna să se decapitalizeze băncile. (...) Am avut bănci făcute de către antreprenori şi cu acest gând ascuns: luăm din bancă şi dăm la companie! Este iluzia beţivului: îmi fac restaurant să beau gratis", a atras atenţia Isărescu.

Una dintre soluțiile pentru capitalizarea firmelor este fie prin activele pe care le compania le deține, fie prin accesarea fondurilor europene, a declarat guvernatorul BNR.

"Fondurile europene sunt donaţii. De ce se speră ca firmele să se capitalizeze cu banii băncilor şi nu se insistă pe o sursă clară de capitalizare, fondurile europene? Legătura puternică între bancher şi antreprenor ar trebui să funcţioneze: hai să luăm bani europeni! Tu te capitalizezi, iar eu te pot finanţa! Dar fiecare să îşi vadă lungul nasului, să nu creadă nimeni că va trăi super bine din această relaţie. Supravieţuirea este pe primul loc, şi nu un SUV, un yacht şi aşa mai departe", a completat Isărescu.

Citeşte mai multe despre:   Mugur Isarescu,   profit