Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Mugur Isărescu: România a trecut prin primul ciclu capitalist

Mugur Isărescu: România a trecut prin primul ciclu capitalist

Un articol de: - 09 Mar 2011, 13:53
Mugur Isărescu: România a trecut prin primul ciclu capitalist Foto: bloombiz.ro Economic

Lunga recesiune pe care am traversat-o, presupune faptul că România a încheiat primul ciclu al unei economii de tip capitalist, după anii de comunism. Această declarație a făcut-o Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, la forumul economic Consiliul de Cooperare al Golfului- România, organizat de Forum Invest, informează evz.ro.

"Trebuie să învăţăm ceva din această recesiune mai lungă”, a afirmat șeful băncii centrale.

Isărescu a precizat că, între anii 2000-2008, România a înregistrat creștere economică, urmată de o scădere a economiei între anii 2008-2010, terminând astfel primul său ciclu capitalist. De asemenea, el a explicat că dacă economia are o viteză de creștere prea mare, "putem ajunge uşor la experienţe traumatizante”.

Șeful băncii centrale a afirmat că economia românească este stabilizată și pregătită pentru un nou ciclu de creștere, dar a avertizat că este posibil ca dezechilibrele să revină, dacă politicile economice nu vor fi cele corecte.

"Deficitul extern s-a redus de la 12-14% în 2007-2008 la 4-5% şi sperăm să rămânem în zona aceasta", a spus guvernatorul BNR.

În ceea ce privește inflația, Isărescu a declarat că speră ca valoarea să scadă sub 4% la sfârșitul anului: “Până în vara acestui an, inflaţia anuală va fi de circa 7,2%-7,5%, apoi treptat, din luna august-septembrie, va scădea sub 4% lunar, nivel la care se va menţine până la sfârşitul anului”.

Conform declarațiilor șefului BNR, creșterea economică ar putea depăși 1.5% în acest an, dacă se vor face investiții și în agricultură și dacă se vor accesa mai mult fondurile comunitare.

Mugur Isărescu: Economia României își revine


Citeşte mai multe despre:   Mugur Isarescu,   recesiune,   BNR,   guvernator