Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Mugur Isărescu: Ţinta 2019 pentru euro nu mai este fezabilă. Înainte de stabilirea unei date, e nevoie de o foaie de parcurs stabilită prin conses național

Mugur Isărescu: Ţinta 2019 pentru euro nu mai este fezabilă. Înainte de stabilirea unei date, e nevoie de o foaie de parcurs stabilită prin conses național

Un articol de: - 30 Sep 2015, 16:57
Mugur Isărescu: Ţinta 2019 pentru euro nu mai este fezabilă. Înainte de stabilirea unei date, e nevoie de o foaie de parcurs stabilită prin conses național Foto: B1 TV Economic

Mugur Isărescu a declarat, miercuri, că ținta de aderare la euro în 2019 nu mai este fezabilă, deoarece România ar trebui să intre în anticamera zonei euro cel târziu în luna iunie a anului viitor, ceea ce este improbabil.

Potrivit Mediafax, guvernatorul BNR a precizat că înainte de a fi stabilită data aderării, este necesară o foaie de parcurs clară, agreată la nivel național.

"Ţinta 2019 pentru euro nu mai este fezabilă pentru că ar fi trebuit ca, cel mai târziu în iunie 2016, să intrăm în ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregătirea e complicată. Tehnic nu mai este posibil, char dacă am dori politic", a declarat guvernatorul BNR.

Șeful Băncii Naționale a explicat că deși România reușește să intre în anticamera zonei euro în 2016, fiind un lucru implică un efort deosebit și este puțin probabil că se va realiza, țara noastră va trebui să mai rămână cel puțin încă doi ani în aceasta, fără a i se garanta intrarea în zona euro în 2019.

"Noi avem o abordare pe care am mai spus-o şi o s-o propunem din nou Guvernului, preşedintelui ca, înainte de orice decizie, de stabilirea unei date, să ne facem o foaie de parcurs, trebuie să ştim ce înseamnă atingerea acelei date, o foaie de parcurs care să fie discutată politic, să fie însuşită şi de opoziţie, pentru că la anul suntem în alegeri. Pentru foaia de parcurs trebuie un consens la nivel naţional, mai mult decât unul politic poate", a adăugat Isărescu.

Totodată, Isărescu a precizat că aderarea la zona euro este un proces complicat, care necistă atât schimbarea modenei, cât și schimbări în alte componente ale societății, cerând înțelegerea societății românești. Alte țări din regiune care au intenția de a intra în zona euro nu și-au fixat o dată anume, ci așteaptă condițiile necesare pentru a face acest pas, a mai precizat guvernatorul BNR.

"Plus că trebuie să răspundem la mai multe întrebări: comiterul de trecere la euro din ceva fi format? Cât va fi guvernamental, cât va cuprinde partea tehnică din banca centrală, cât va acoperi societatea civilă? Răspunsul la aceste întrebări va veni pe cale de consecinţă", a adăugat Isărescu.


Citeşte mai multe despre:   Mugur Isarescu,   Zona Euro