Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Isărescu: Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit, iar fondul de rezervă de numerar al BNR a crescut ușor în ultimele zile

Isărescu: Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit, iar fondul de rezervă de numerar al BNR a crescut ușor în ultimele zile

Un articol de: Roxana Mirea - 31 Mar 2020, 20:57
Isărescu: Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit, iar fondul de rezervă de numerar al BNR a crescut ușor în ultimele zile Economic

Într-o declarație de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a afirmat că „vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit”.

„Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit, pentru a acoperi cererea populației și a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4.4 miliarde lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ultimele zile acestea s-au redus substanțial. Valoarea numerarului din casele de circulație ale instituțiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea își pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăților și alimentarea fluentă a ATM-urilor”, a declarat acesta.

Chiar dacă nu există un blocaj în asigurarea cererii de numerar în lei, Mugur Isărescu sfătuiește populația să folosească cât mai mult cu putință cardurile bancare pentru efectuarea plăților.

Acesta a vorbit și despre faptul că asigurarea necesarului de numerar în valută a suferit discontinuități din cauza cererii mari și a suspendării zborurilor spre alte țări, însă situația se află sub control și „în curs de normalizare”.

„Fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudență și a crescut ușor în ultimele zile. (…) În ceea ce privește asigurarea necesarului de numerar în valută, discontinuitățile au fost determinate atât de cererea mare, cât și de suspendarea unor transporturi aeriene externe; situația este în curs de normalizare”, a mai declarat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, oamenii preferă să aibă bani în numerar în perioadele de criză, iar această acțiune a generat „și unele majorări de rate de dobândă, în special pe piața monetară”, însă lucrurile par să se stabilizeze.

„După anunțarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operațiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanțarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil. Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu ușoară tendință de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creșterea cheltuielilor statului cu finanțarea datoriei publice în valută și a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipațiile de deteriorare a situației macroeconomice”, a mai adăugat Mugur Isărescu.

Obiectivul principal este păstrarea acestei stabilități, a comunicat guvernatorul BNR, dar „ în același timp să asigurăm lichiditățile necesare finanțării fluente a cheltuielilor bugetare, economiei reale și populației”. În plus, a asigurat persoanlul medical, militar și pe cel din Ministerul Afacerilor Interne că „ vom acoperi cu prioritate și fără sincope nevoile de lichiditate, în lei și valută, pentru finanțarea operațiunilor prin care se asigură cele necesare activității lor”.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Mugur Isarescu,   Banca Nationala a Romaniei