Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Noul acord al României cu FMI este preventiv doar în intenție. Mai luăm bani

Noul acord al României cu FMI este preventiv doar în intenție. Mai luăm bani

Un articol de: - 04 Apr 2011, 09:45
Noul acord al României cu FMI este preventiv doar în intenție. Mai luăm bani Foto: minuto30.com Economic

Guvernul şi Banca Naţională a României au cerut Fondului Monetar Internaţional (FMI) ca actualul acord de finanţare aprobat la sfârşitul lunii martie să fie de tip stand-by, notează Ziarul Financiar.

Actualul acord de finanţare se aseamănă cu cel semnat în 2009, singura deosebire fiind "intenţia" autorităţilor de a nu mai apela efectiv la fonduri.

Potrivit sursei precizate, formula folosită în scrisoare de intenţie lasă loc autorităţilor să tragă bani de la FMI şi CE, întorcând astfel aşteptările create până acum privind renunţarea la "spirala îndatorării". Mai exact, renunţarea la alternativa rambursării datoriilor la finanţatorii externi contractând alte datorii de la ei.

Din cauza ajustărilor dramatice, concretizate în disponibilizări, tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi majorarea TVA, România încă nu îndrăzneşte să aplice pentru programe de tip "linie de credit flexibilă" sau "linie de credit preventivă".

Linia de finanţare flexibilă a fost creată de FMI special pentru ţările care nu înregistrează dezechilibre macroeconomice mari, dar au nevoie de o protecţie faţă de efectele crizei financiare globale.

În cazul creditelor de urgenţă, FMI a solicitat unor ţări precum România, Ungaria şi Ucraina îndeplinirea unor criterii stricte, respectiv reducerea deficitului bugetar şi a dezechilibrelor externe.

Autorităţile FMI au anunţat că recesiunea ar putea continua şi în acest an, prognozând o scădere de 0,5% în 2011, în scenariul pesimist.

România a mai încheiat un acord stand-by prevenitv, încheiat în urmă cu șapte ani. În 2004 programul nu a fost finalizat, fiind încheiată doar prima evaluare.

Citeşte mai multe despre:   FMI,   acord,   BNR,   CE,   finantare