Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Noul președinte al Băncii Mondiale a preluat mandatul: Instituția ar putea ajuta țările dezvoltate cu probleme, ca Grecia

Noul președinte al Băncii Mondiale a preluat mandatul: Instituția ar putea ajuta țările dezvoltate cu probleme, ca Grecia

Un articol de: - 02 Iul 2012, 23:23
Noul președinte al Băncii Mondiale a preluat mandatul: Instituția ar putea ajuta țările dezvoltate cu probleme, ca Grecia Foto: guardian.co.uk Economic

Noul președinte al Băncii Mondiale, americanul Jim Yong Kim, a preluat luni mandatul, spunând că prioritatea sa este de a proteja țările în curs de dezvoltare.

Pe de altă parte, el s-a arătat deschis posibilității de a oferi expertiza instituției pentru a ajuta țările dezvoltate care au probleme structurale, cum este Grecia. Aceasta reprezintă o schimbare de perspectivă pentru Banca Mondială, care până acum s-a axat pe ajutarea țărilor emergente și în curs de dezvoltare.

„Mergem în țări numai atunci când ni se cere, dar cred că tipul de expertiză pe care îl avem ar putea fi relevant în multe, multe țări din lume, incusiv în cele cu venituri mai mari,” a declarat acesta, citat de Reuters.

A adăugat că, dacă i se cere, Banca Mondială ar putea fi deschisă la a oferi ajutor Greciei. Este o viziune opusă celei a fostului președinte al Băncii, Robert Zoellick, care a refuzat orice sugestie de a ajuta statul elen, considerând că o intervenție a instituției nu ar fi pe atât de productivă pentru țară pe cât ar fi de dăunătoare pentru bancă.

Kim, medic născut în Coreea de Sud și fost decan al Colegiului Dartmouth din statul american New Hampshire, preia funcția de președinte al Băncii Mondiale într-o perioadă în care criza datoriei zonei euro începe să își facă simțite efectele la nivel mondial. El a fost desemnat președinte al Băncii Mondiale în aprilie, la propunerea președintelui american Barack Obama.

Citeşte mai multe despre:   Banca Mondiala,   presedinte,   mandat,   Barack Obama,   Grecia,   oferta