Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic O fabrică parte a grupului Lafarge a plătit taxe Statului Islamic

O fabrică parte a grupului Lafarge a plătit taxe Statului Islamic

Un articol de: - 21 Iun 2016, 17:15
Foto: CNN Economic

O fabrică de ciment din Jalabiya, nord-estul Siriei, ce aparține de grupul francez Lafarge, a plătit taxe direct către organizația Statul Islamic. Banii au fost dați în perioada 2013-14, pentru ca aceștia să poată continua producția în ciuda războiului.

Odată cu izbucnirea războiului civil din Siria în 2011, conducerea fabricii a căutat să prelungească cât se poate de mult activitatea de producție în ciuda pericolului de război și a instabilității politice. Potrivit "Le Monde", din 2013 din cauza apariției Statului Islamic în regiune, conducerea a trebui să negocieze cu jihadiștii pentru dreptul de trecere al camioanele prin punctele lor de verificiare și pentru aprovizionarea cu carburanți din zone controlate de teroriști. Astfel, Lafarge a ajuns să finanțeze indirect, prin respectiva fabrică, organizația fundamentalistă.

În 19 septembrie 2014, Statul Islamic a confiscat fabrica și astfel Lafarge a încheiat producția în zonă. Un intermediar a propus de două ori companiei să reîncepă activitatea sub protecția jihadiștilor, iar câștigul să fie împărțit, dar nu s-a ajuns la niciun succes.

În februarie 2015, fabrica a fost cucerită de milițiile kurde cu susținurea coaliției internaționale anti-ISIS. În prezent, fabrica este dezafectată și este folosită de forțele speciale occidentale drept bază pentru susținerea ofensivei forțelor kurde.

Citeşte mai multe despre:   statul islamic,   terorism,   siria
 
 
 
Loading...