Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Oamenii protestează, Ionuț Mișa ține discursuri. Ministrul Finanțelor se încurcă în explicații privind introducerea taxei de solidaritate (VIDEO)

Oamenii protestează, Ionuț Mișa ține discursuri. Ministrul Finanțelor se încurcă în explicații privind introducerea taxei de solidaritate (VIDEO)

Un articol de: - 19 Oct 2017, 11:33
Economic

În timp ce câteva mii de oameni protestează în Capitală cerând să le fie acordate majorările salariale și sporurile promise de către Guvern, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, ține discursuri pe holurile Parlamentului în care încearcă să acopere promele bugetare prin aburirarea jurnaliștilor cu multe cifre și cuvinte pompoase.

Ministrul a dorit să calmeze populația și sindicatele privind banii de la buget afirmând că nu vor fi probleme privind plata salariilor și oferirea tuturor majorărilor și sporurilor anunțate, dar nu a reușit să explice concret de ce se va implementa o taxa pe solidaritate în ciuda faptului că în iulie premierul Mihai Tudose anunța aceasta măsură economică drept "uitată" și care nu va mai fi luată în calcul.

"Din anul 2006, există un fond de sprijinire a salariaților pentru care angajatorul nu plătește contribuții. Există, de asemenea, o directivă europeană  care reglementează instituirea unui fond pentru toți angajații ale căror companii la care au lucrat au intrat în insolvență. 

Discuțiile au fost purtate inclusiv cu sindicatele, care au atras atenția asupra faptului că atunci când se realizează un transfer de contribuții în integralitate la nivelul angajatului, angajatorul nu ar mai avea practic nicio obligație. Și atunci au spus este bine și este important ca și angajatorul să rămână angajat față de statul român și să existe mijloace de coerciție și față de el, pentru a încasa aceste sume. 
Conform directivei, nu este stabilit un procent fix, poate fi stabilită orice valoare.  Acest 2% nu înseamnă integral  fondul de salarii. O parte din acest 2% se va constitui ca venit la bugetul de stat, urmând ca de la bugetul de stat să fie acoperite finanțări pentru partea de sănătate și partea de asigurări sociale. 

Din acest 2%, 90% va merge la bugetul de stat și 10% va merge către sprijinirea tuturor salariaților, care se pot confrunta cu situații deosebite, când angajatorul intră în insolvență și nu le plătește contribuțiile.  Nu este vorba de o taxă nouă. Este vorba de o contribuție stabilită printr-o lege din 2006", a fost explicația lui Ionuț Mișa.

În schimb, altă măsură care spre deosebire de taxa pe solidaritate ar fi fost în favoarea angajaților români va rămâne "uitată". Impozitul zero pe salarii sub 2.000 de lei "nu va fi implementată în această perioadă și până la sfârșitul anului", a anunțat ministrul de la Finanțe.

Oamenii protestează, Ionuț Mișa ține discursuri. Ministrul Finanțelor se încurcă în explicații privind introducerea taxei de solidaritate

Citeşte mai multe despre:   Ionuț Mișa,   proteste,   buget,   salarii,   solidaritate
 
 
 
Loading...