Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic OMV Petrom investeşte în modernizarea Institutului de Cercetări şi Proiectări Tehnologice (ICPT) din Câmpina

OMV Petrom investeşte în modernizarea Institutului de Cercetări şi Proiectări Tehnologice (ICPT) din Câmpina

Un articol de: - 03 Sep 2013, 12:06
OMV Petrom investeşte în modernizarea Institutului de Cercetări şi Proiectări Tehnologice (ICPT) din Câmpina Economic

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, va începe modernizarea Institutului de Cercetare şi Proiectare Tehnică (ICPT) de la Câmpina, anunţă compania, printr-un comunicat de presă. Cu investiţii totale estimate la circa 3,7 milioane euro, în perioada 2013-2015, proiectul va fi finanţat atât din din surse proprii, cât şi din fonduri europene, prin programul operaţional sectorial „Cresterea competitivităţii economice”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”. În acest sens, compania a semnat un contract de finanţare cu Ministerul Educației Naționale - Direcţia Generală Organism Intermediar pentru Cercetare pentru suma de 1,5 mil euro. Proiectul vizează construcţia unui depozit de carote şi dotarea laboratorului cu echipamente moderne.

Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie: „Modernizarea ICPT este foarte importantă pentru divizia de explorare si productie, având în vedere că institiutul gestionează analiza structurilor de sol şi desfăşoară activităţi legate de cercetarea şi dezvoltarea de tehnici noi de foraj, adecvate zăcămintelor pe care le operăm. Faptul că am reuşit să obţinem finanţare din fonduri europene reprezintă un succes şi sper ca astfel să încurajăm iniţiative similare, contribuind la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor de la Uniunea Europeană.”.

Unul din obiectivele majore din strategia OMV Petrom se referă la redezvoltarea unor zăcăminte cheie, iar ICPT Câmpina este un partener esenţial prin activitatea de cercetare şi dezvoltare în ceea ce priveşte tehnologii de foraj moderne şi adecvate. În acelaşi timp, ICPT păstrează baza de date a structurilor de sol şi furnizează analize de carote din fiecare locaţie relevantă, luând în considerare dezvoltarea istorică a zăcămintelor respective.

Proiectul de modernizare a Institutului se va derula în perioada 2013-2015 şi vizează construcţia unei noi clădiri care va deservi activitatea de laborator şi de stocare a carotelor (care sunt păstrate în prezent în trei locaţii diferite) precum şi modernizarea echipamentului necesar pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare, o parte din acesta fiind învechit.

Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnice (ICPT) din Câmpina a fost înfiinţat în 1950 şi s-a remarcat de-a lungul timpului ca un important centru de cercetare stiinţifică pentru industria petrolieră, fiind promotorul progreselor în ingineria de zăcământ, foraj şi extracţie.  

În prezent, ICPT face parte din Divizia Explorare – Producţie, Unitatea Domestic Assets în cadrul OMV Petrom S.A.

Cu o bogată experienţă în cercetarea din industria petrolieră, ICPT execută la un înalt nivel de calitate şi eficienţă analize complexe de laborator acoperind necesitatile activităţilor de Explorare şi Producţie.

Începând cu anul 2005 ICPT Câmpina beneficiază de un amplu program de investiţii ce are ca obiectiv modernizarea şi retehnologizarea laboratoarelor. Investiţiile s-au ridicat la aproximativ 12 mil euro din care 6 mil euro au fost alocaţi pentru modernizarea infrastructurii şi 6 mil euro pentru achiziţionarea de echipament de laborator şi cercetare de ultimă generaţie.

Investiţiile au fost completate de un program intensiv de pregătire profesională al personalului derulat parţial în colaborare cu companii internaţionale specializate.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din sud-estul Europei în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste 8,8 miliarde euro în ultimii opt ani.

La sfârşitul anului 2012, Grupul exploata în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol în România). Cu o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone, OMV Petrom este prezent pe piaţa distribuţiei de produse petroliere din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de OMV Petrom.

Pentru dezvoltarea sa sustenabilă, OMV Petrom a extins lanţul valoric al gazelor prin abordarea pieţei de electricitate. În acest context, OMV Petrom operează centrala electrică pe gaze de 860 MW de la Brazi şi parcul eolian Dorobanţu, cu o capacitate de 45 MW.

În anul 2012 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5.891 milioane euro, iar EBIT (Profit Înainte de Dobânzi şi Impozite) a fost de 1.270 milioane euro.

OMV, cea mai mare companie industrială publică din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. În Explorare şi Producţie, OMV activează în două ţări de bază, România şi Austria, şi deţine un portofoliu internaţional echilibrat. În Gaze şi Energie, OMV a vândut aproximativ 437 TWh gaze în 2012. În Rafinare şi Marketing, OMV are o capacitate anuală de rafinare de 22 milioane tone și deținea la finalul anului 2012 aproximativ 4.400 staţii de distribuţie în 13 ţări, inclusiv Turcia.

Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 1,62%, iar 7,74% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Citeşte mai multe despre:   OMV PETROM,   investitii