Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Piața ouălor, la control! Consiliul Concurenței investighează majorarea artificială a preţurilor

Piața ouălor, la control! Consiliul Concurenței investighează majorarea artificială a preţurilor

Un articol de: - 27 Mar 2018, 17:06
Piața ouălor, la control! Consiliul Concurenței investighează majorarea artificială a preţurilor Economic

Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație pe piaţa producţiei şi comercializării ouălor de consum din România.

Autoritatea de concurență suspectează limitarea livrărilor de ouă de consum de către cei mai  importanţi furnizori de ouă, cu implicarea asociaţiei din domeniu, cu scopul de a majora artificial  preţurile produselor comercializate de aceştia.

Investigația a fost declanșată ca urmare a analizei preliminare pe piaţa ouălor de consum inițiate de  Consiliul Concurenței, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a cerceta cauzele creşterilor de  preţ înregistrate la sfârşitul anului trecut.

Analiza pieței românești a ouălor, în contextul european actual, indică faptul că majorările de

prețuri de la sfârşitul anului 2017, ar putea fi explicate de anumiți factori conjuncturali, precum criza producției de ouă din anumite State Membre ale Uniunii Europene sau ciclicitatea producției.

Cu toa te acestea, însă, nu se poate explica amplitudinea creșterii prețurilor produselor autohtone: dacă în septembrie preţul ouălor în Romania era sub media UE (85,2%), în noiembrie, acesta a  crescut, depăşind media UE (104%).

În același timp, analiza autorităţ ii a arătat că au existat creșteri importante ale prețurilor de achiziție  de către comercianți, preţurile crescând în medie cu 57% în luna noiembrie față de luna septembrie  2017. Prețurile de vânzare la raft au crescut, în medie, cu 49% în acelaşi interval.

În prezent, prețurile de vânzare pentru ouăle de consum au scăzut. Conform datelor Comisiei  Europene , în România prețurile au scăzut cu 21,3% în luna ianuarie 2018 față de luna decembrie  2017.

În cadrul investigaţiei, în perioada 6-22 martie, Consiliul Concurenței a efectuat inspecţii inopinate la sediile furnizorilor implicați și la asociația din care acestia fac parte, respectiv:O tânără a dezvăluit cum, în mod neașteptat, a descoperit un SECRET întunecat de famile. I-a schimbat total viața

Tonelli Holding SRL, Albert Distribution & Logistics SRL, Avicola Lumina SA, Aviputna SRL, Cortina Bioprod SRL, House Ana Tour SRL, Prod - Ovo Grup SA, Avi - Vest SRL și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.

Furnizorii vizaţi de investigaţie sunt furnizori importanţi de ouă (producatori şi/sau comercianţi) care reprezintă aproximativ 45% din producţia existentă de ouă din România, fiind furnizorii principalilor comercianţi activi la nivel naţional, iar asociaţia din care aceştia fac parte este reprezentanta a circa 90% din crescătorii de păsări şi producătorii de ouă de pe piaţa românească.

Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii şi practici concertate, care au ca obiect sau ca efect denaturarea concurenţei. În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.