Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic ANRE: România trebuie să decidă URGENT ce va face cu gazele din Marea Neagră

ANRE: România trebuie să decidă URGENT ce va face cu gazele din Marea Neagră

Un articol de: - 18 Apr 2018, 15:31
ANRE: România trebuie să decidă URGENT ce va face cu gazele din Marea Neagră Economic

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a precizat că România trebuie să decidă urgent ce va face cu gazele din Marea Neagră.

De asemenea, vicepreședintele ANRE a susținut că cele două pisibilități ar fi ca gazele să fie utilizate în industria autohtonă sau doar pentru obținerea de venituri din tranzitul acestor gaze pe teritoriul ţării noastre, informează Agerpres.

„Este crucial să ştim cum va arăta economia României în 2030 sau 2050 şi o eventuală strategie energetică să se bazeze pe această viziune economică. Pentru că este un lucru să ai câteva milioane de consumatori - de energie electrică, gaze, energie termică, nu contează despre ce vorbim - şi să modelezi un sistem energetic pe un consum majoritar casnic şi este alt lucru să ai o economie bazată pe servicii şi iarăşi este un alt lucru dacă te gândeşti că ai vrea să ai o industrie care consumă cantităţi importante din energie", a explicat oficialul ANRE.

Zoltan Nagy-Bege consideră că decizia de extracţie a gazelor din Marea Neagră va aduce câștiguri substanțiale României.

„Este evident că aceste proiecte vin cu un plus, fie că vorbim de extracţia de gaze din Marea Neagră, fie că vorbim de conducta BRUA. Cu un plus de producţie de gaze, cu un plus de resursă de gaze, dacă vorbim despre BRUA. Şi ar trebui să ne decidem ce ar trebui să facem cu acest surplus de gaze. Vrem doar să treacă prin România înspre vest sau sud, nu contează, sau am dori să se consume acele gaze în România. Evident că şi un tranzit de gaze aduce plus valoare României, dar dacă acele gaze se consumă în industrie şi se produce ceva, acea plus valoare este incomparabil mai mare decât nişte servicii simple de tranzit", a susţinut Nagy-Bege.

Producţia de gaze din Marea Neagră este aşteptată să înceapă în 2020-2021, de aceea această decizie ar trebui luată urgent, iar România ar trebui să aibă propria viziune şi strategie de dezvoltare, nu să se limiteze la a se plia pe ce se decide la Comisia Europeană sau în alte foruri externe, potrivit vicepreședintelui ANRE.

„Mi-aş mai dori un lucru de la această strategie: cooperare sau implicare. Având în vedere că, în final, din ce ştiu, această strategie va fi aprobată prin hotărâre de Guvern, mi-aş dori ca acel vot în Guvern să nu fie doar o ridicare de mână din partea celorlalte ministere. Mi-aş dori să fie implicate şi celelalte ministere", a arătat oficialul ANRE.

Citeşte mai multe despre:   Zoltan Nagy-Bege,   ANRE