Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic O delegație parlamentară, din care a făcut parte și Cossete Chichirău, în vizită oficială în China: Apel către investitorii chinezi pentru o implicare mai mare în parteneriate public-private

O delegație parlamentară, din care a făcut parte și Cossete Chichirău, în vizită oficială în China: Apel către investitorii chinezi pentru o implicare mai mare în parteneriate public-private

Un articol de: Sebastian Pricop - 22 Oct 2019, 10:54
Foto: Președintele Chinei, Xi Jinping (sursă: hepta.ro) Economic

Într-un context internațional extrem de tensionat în care Statele Unite și China se află în război comercial, o delegație parlamentară formată din membri ai Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a efectuat o vizită oficială în China și a militat fix pentru mai multe investiții din această parte în România.

Această delegație a fost condusă de deputatul Sorin Lazăr (PSD) și din ea au mai făcut parte deputații: Iulius Marian Firczak (minorități), Cossete Chichirău (USR) și Erdei Doloczki Istvan (UDMR).

Într-un comunicat de presă, se subliniază că această delegație a militat pentru necesitatea de intensificare a relațiilor culturale și economice. Mai mult, investitorii chinezi au fost invitați să se implice mai mult în parteneriate public-private, cât și cu investiții în agricultură.

În ultimii ani, România s-a numărat printre ţările vizate de investiţiile Chinei în proiecte de infrastructură, ca parte a ambiţioasei sale strategii sale de expansiune, "O centură, un drum", o modalitate prin care China încearcă să-şi extindă influenta economică şi prin extensie, pe cea politică şi geopolitică. O analiză B1.ro a prezentat principalele proiecte de infrastructură în care este implicată China. 

Redăm mai jos integral comunicatul de presă:

În perioada 14-18 octombrie 2019, o delegație a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a efectuat o vizită în R.P. Chineză, la invitația domnului Shi Yaobin, președintele Comisiei pentru afaceri bugetare a Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare chineze.

Vizita a avut caracter de reciprocitate, ca răspuns la vizita în România a delegației Comisiei pentru afaceri bugetare a Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare a R.P. Chineze, din luna mai 2019.

Programul întrevederilor oficiale a cuprins primirea delegației de către E.S. domnul Chen Zhu, vicepreședinte al Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare, precum și convorbiri cu domnul Shi Yaobin, președintele Comisiei pentru buget a Comitetului Permanent al ANP, cu domnul Guo Dawei, vicepreședinte al Adunării Populare din provincia Shaan ′xi, precum și cu domnul Cai Wei, vicepreședinte al Comitetului Permanent al Adunării Populare din Shanghai.   

Delegația Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a fost condusă de domnul deputat Lazăr Sorin, președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci. Din delegație au făcut parte și următorii parlamentari: domnul deputat Iulius Marian Firczak, doamna deputat Cosette-Paula Chichirău și domnul deputat Erdei Doloczki Istvan, membri ai comisiei.

Vizita a reconfirmat relația tradițională bilaterală existentă între România și R.P Chineză, precum și rolul important al dialogului parlamentar la nivelul celor două instituții legislative pentru avansarea agendei de cooperare. 

Pe parcursul convorbirilor cu oficialii chinezi, s-a evidențiat faptul că acțiunea are loc în contextul special, de aniversare, în anul 2019, a 70 de ani de la proclamarea R.P. Chineze, România fiind a treia țară care a recunoscut R.P. Chineză, a 70 de ani de relații bilaterale româno-chineze, precum și a 15 ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare între România și Republica Populară Chineză. Cele două părți aniversează, astfel, împreună, 70 de ani de cooperare neîntreruptă, caracterizată de sprijinul reciproc pe care cele două țări și popoare și le-au acordat în momente cheie ale istoriei lor.

Alături de dorința de menținere a dinamismului dialogului politic, în cadrul discuțiilor, s-a pus accent pe necesitatea de intensificare, în beneficiul reciproc al celor două popoare, a relațiilor culturale și economice dintre cele două țări, China fiind al 19-lea partener comercial al României. În acest sens, s-a transmis faptul că România așteaptă investitori din China, această țară fiind recunoscută în ceea ce privește viteza cu care se construiesc obiective de mare infrastructură. Fiind cunoscute pragmatismul, seriozitatea și determinarea poporului chinez, partea română dorește o implicare mai mare a Chinei în proiectele investiționale din țara noastră, în parteneriat public-privat. Un alt sector de interes este reprezentat de cel al agriculturii, având în vedere nevoia crescândă a Chinei pentru consumul de produse agricole de origine animală, considerându-se că sunt necesare politici proactive din partea statului român pentru creșterea exportului către China a acestor tipuri de produse. 

Pe durata întregii vizite, discuțiile dintre cele două părți au evidențiat dialogul parlamentar ca un pilon important pentru extinderea ariei de colaborare în toate domeniile. În acest sens, interlocutorii români și chinezi și-au manifestat deschiderea pentru aprofundarea contactelor la nivelul instituțiilor legislative, a schimburilor parlamentare, ca motor al promovării relațiilor bilaterale, care au bune perspective de dezvoltare în viitor.
    

 

 

Citeşte mai multe despre:   China,   Cosette Chichirau,   PSD,   USR
 
Loading...