Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Pensia medie a magistraților a depășit 15.000 de lei în 2018. Este de peste 12 ori mai mare decât ar fi meritat în baza contribuţiei

Pensia medie a magistraților a depășit 15.000 de lei în 2018. Este de peste 12 ori mai mare decât ar fi meritat în baza contribuţiei

Un articol de: B1.ro - 14 Mar 2019, 12:06
Economic

Pensia medie a magistraților a depășit 15.000 de lei brut lunar în 2018, deși cuantumul ar fi trebuit să fie de peste 12 ori mai mic dacă luăm în calcul contribuțiile virate la sistemul asigurărilor sociale, potrivit economica.net.

Așadar, pensia medie ar fi trebuit să fie de peste 1.200 de lei brut lunar în baza acestui indicator. Publicația notează că diferența de bani a fost asigurată din banii contribuabililor, de la bugetul de stat.

Aproape 9.200 de civili au luat, în decembrie 2018, pensie de serviciu. Aceştia cotizează între minimum 14 şi 25 de ani la asigurările sociale de stat şi obţin la pensie 80% din veniturile brute, realizate fie în ultima lună, fie ultimul an de muncă.
 
De acest privilegiu beneficiază judecători, procurori, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari
Grefierii, parlamentarii şi auditorii publici externi au primit, în 2018, în medie, pensii speciale de peste două ori mai mari decât li-ar fi cuvenit în baza contribuţiei la pensii, mai reiese din analiza făcută de Economica asupra datelor oferite de Casa Naţională de Pensii.

Parlamentarii şi personalul administrativ care lucrează în Parlament au avut pensie medie de peste 4.000 de lei brut în 2018. Ar fi meritat, în medie, pensie lunară de nici 1.900 de lei, doar în baza CAS, arată informaţiile pe care CNPP le-a transmis Economica.

În total, am plătit cu toţii, prin taxe şi impozite, peste 850 de milioane de lei în 2018 pentru pensiile speciale ale civililor. În medie, aceştia au luat pensii de peste cinci ori mai mari decât ar fi meritat în baza CAS, scrie sursa citată.

 
 
 
Loading...