Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic ALERTĂ! AU UMBLAT în CONTUL TĂU de PENSII: Poți verifica AICI câți bani mai ai chiar acum!

ALERTĂ! AU UMBLAT în CONTUL TĂU de PENSII: Poți verifica AICI câți bani mai ai chiar acum!

Un articol de: B1.ro - 03 Dec 2018, 07:45
ALERTĂ! AU UMBLAT în CONTUL TĂU de PENSII: Poți verifica AICI câți bani mai ai chiar acum! Economic

Cei care nu ştiu la ce fond privat de pensii contribuie sau cât au acumulat până în prezent, pot afla acum câţi bani au în conturi şi cine îi administrează.
La acest moment, în România aproape 7,2 milioane de cetăţeni sunt participanţi la sistemul de pensii private obligatorii, iar contribuţiile virate de ei sunt gestionate de unul dintre administratorii de pensii private. 

De reţinut că în ţara noastră sunt şapte astfel de fonduri de pensii. 

Contribuţia definită la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) este obligatorie pentru persoanele cu vârsta de până la 35 de ani şi este opţională pentru cei cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani. În prezent, contribuţia lunară la Pilonul II este de 3,75 puncte procentuale din constribuţiile pentru asigurări sociale (CAS). 

Cei care sunt angajaţi şi au mai puţin de 35 de ani, pot semna un act de aderare la unul din fondurile de pensie privată obligatorie. Dacă nu vor face acest lucru, vor fi distribuiţi aleatoriu la unul din aceste fonduri, iar administratorul respectivului fond es obligat să le transmită o scrisoare cu confirmarea aderării în termen de 15 zile, potrivit adevarul.ro. 

Românii care nu au primit nicio scrisoare, pot afla care este fondul în care ajung contribuţiile printr-o solicitare înaintată Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). 

Există un formular pe care îl pot completa cu datele personale, iar administratorul fondului îi va contacta ulterior pentru a le comunica detaliile legate de contul în care li se acumulează contribuţiile la pensia privată. 

La începutul fiecărui an, fiecare administrator al unui fond de pensii obligatorii trimite participanţilor, prin poştă, situaţia contului său de pensii la sfârşitul anului precedent. 
În acest desfăşurător, fiecare participant la Pilonul II poate vedea care sunt contribuţiile virate până la momentul respectiv şi care este valoarea sumelor cumulate în urma investirii contribuţiilor sale de către administrator în diverse active (depozite bancare, acţiuni, obligaţiuni etc).  

E recomandată actualizarea datelor personale cu fondul, pentru a primi acasă scrisoarea anuală obligatorie. 
Cu această ocazie, participanţii pot afla şi datele de logare pentru contul online, unde pot monitoriza situaţia financiară în timp real. 

Cele 7 fonduri de pensii administrate privat au lansat platforme online de vizualizare a conturilor. Aceste conturi se activează şi se folosesc precum o căsuţă de e-mail, adică fiecare va primi un user şi o parolă cu care se va putea loga şi intra în contul său pentru a vizualiza sumele acumulate. Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Astfel, participanţii la următoarele fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) îşi pot verifica oricând, pe Internet, situaţia contului personal de pensie privată, istoricul contribuţiilor şi alte informaţii. 

Cei care ştiu deja la ce fond contribuie, îşi poţi verifica contul aici: 
- Fondul NN 
- Fondul AZT Viitorul Tău 
- Fondul Metropolitan Life 
- Fondul Vital 
- Fondul Aripi 
- Fondul BCR 
- Fondul BRD.
 

Citeşte mai multe despre:   BCR,   BRD,   Pilonul II,   CAS,   ASF,   NN,   Aripi,   AZT Viitorul Tau,   Metropolitan Life,   Vital