Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ce se întâmplă cu banii de pensii. Anunțul teribil al autorităților: Când se fac plățile

Ce se întâmplă cu banii de pensii. Anunțul teribil al autorităților: Când se fac plățile

Un articol de: - 09 Mai 2018, 07:13
Ce se întâmplă cu banii de pensii. Anunțul teribil al autorităților: Când se fac plățile Economic

Scandalul privind Pilonul II de pensii, la care s-au strâns în zece ani peste 9 miliarde de euro şi care sunt banii persoanelor fizice cotizante şi nu ai statului, a pus pe jar milioane de români.

Banii colectați la Pilonul II susțin o parte din datoria publică a țării, deoarece statul se împrumută cu o parte din acești bani pentru a acoperi aproximativ 7% din deficitul bugetar. În plus, dacă aceia care lucrează și cotizează la Pilonul I o fac pentru cei care sunt deja la pensie, persoanele care cotizează la Pilonul II vor beneficia de acei bani la pensia lor, scrie gds.ro. La Pilonul II de pensii au existat aproape 7,1 milioane de participanți de când a apărut, iar dintre aceştia, la sfârşitul lunii februarie erau participanți activi (pentru care se plătea contribuția la pensii) 4,07 milioane de persoane, conform datelor publice. 

Pentru aceste peste 4 milioane de persoane, contribuția la Pilonul II în luna februarie a fost de 713 milioane de lei. În total, s-au strâns la Pilonul II circa 9 miliarde de euro, până acum. Până anul trecut, din contribuția la asigurările sociale (Pensii) pe care o plăteau angajații din salariul lor către stat, o cotă parte de 5,1% ajungea în conturile fondurilor de pensii administrate privat, pentru persoanele participante la Pilonul II. 

Actuala guvernare a hotărât ca începând cu 2018 contribuția obligatorie la acest pilonul să scadă la 3,75%.

În ultima perioadă au apărut discuții în spațiul public despre faptul că statul ar intenționa, pe de o parte, să facă opțională participarea la Pilonul II și nu obligatorie cum este acum, iar pe de altă parte să scadă contribuția la Pilonul II la zero. 

Guvernul încearcă se dezmintă aceste intenții de naționalizare a fondurilor de la Pilonul II pe toate canalele. 
Cu toate acestea, este cunoscut faptul că sistemul public de pensii are un deficit uriaș, iar banii aflați în conturile celor șapte fonduri de pensii administrate privat la Pilonul II ar acoperi acest deficit la stat, numai că acești bani sunt privați, fiind fondurile participanților la Pilonul II, de care statul nu poate beneficia.

Iată o analiză comparativă a celor două piloane, respectiv Pilonul I – adică pensiile de stat și Pilonul II – adică banii de pensii administrate privat, realizată de site-ul citat.

Persoanele angajate care contribuie din salariul lor la stat, la CAS (Pensii) o fac pentru a fi asigurate în sistem în acest moment. Din acei bani cotizați lună de lună la stat (Pilonul I) se plătesc pensiile persoanelor aflate deja la pensie. În momentul în care persoanele care cotizează la Pilonul I, deci la sistemul public de pensii, se vor pensiona, atunci punctul de pensie li se calculează în funcție de contributivitatea în timp, însă pensia efectivă le va fi plătită din banii care vor fi cotizați la acea vreme de către angajații din acel moment. În schimb, sumele care ajung la Pilonul II se strâng lună de lună în contul fiecărui participant, deci sunt bani privați care îi revin deponentului, în condițiile legii. Se plătește un comision stabilit prin lege către entitățile care se ocupă de fondurile de pensii aministrate privat. Banii astfel cotizați la Pilonul II sunt investiți în titluri de stat, în piața de capital și în alte instrumente financiare, astfel încât se obține un randament al fondurilor colectate la Pilonul II.

Diferența majoră față de Pilonul I de pensii este aceasta că banii se strâng în contul persoanei care îi cotizează. Banii strânși în contul fiecărui participant la Pionul II nu pot fi retrași de către deponent în perioada în care este activ pe piața muncii. Acești bani pot fi plătiți titularului în două situații: când își pierde capacitatea de muncă din cauza unei boli sau a unui accident și când ajunge la vârsta de pensionare. Când deponentul iese la pensie poate opta să primească banii într-o singură tranșă sau să îi primească sub forma unei pensii private lună de lună, pe un interval mai lung de timp. Până acum nu a ieșit niciun deponent la pensie la limită de vârstă care să beneficieze și de banii de la Pilonul II, însă potrivit unor persoane avizate din sistem, pensia lunară primită după mai mulți ani cotizați la Pilonul II ar fi cuprinsă între 120 de lei pe lună și 550 de lei pe lună, în funcție salariul pe care îl are participantul la Pilonul II în timpul perioadei în care cotizează la Fond.Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

De notat este şi faptul că sistemul de pensii publice nu are randament, pe când la Pilonul II există un randament al investițiilor. La mijlocul anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%, conform datelor pubicate atunci de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În 2008, Pilonul II a devenit obligatoriu pentru cei cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani, iar pentru cei de peste 45 de ani era opțional. Cei care aveau atunci 45 de ani, acum au 55, ceea ce înseamnă că vor mai trece încă 10 ani până vor ieși la pensie la limită de vârstă și vom putea afla concret ce pensie administrată privat i se cuvine unei persoane care a cotizat și la Pilonul II.
 

Citeşte mai multe despre:   Pilonul II,   Pilonul I,   ASF