Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Nou semnal de ALARMĂ în privinţa PENSIILOR! Riscuri URIAŞE din cauza DEFICITULUI: Pilonul II, în pericol IMINENT

Nou semnal de ALARMĂ în privinţa PENSIILOR! Riscuri URIAŞE din cauza DEFICITULUI: Pilonul II, în pericol IMINENT

Un articol de: - 26 Apr 2018, 21:48
Nou semnal de ALARMĂ în privinţa PENSIILOR! Riscuri URIAŞE din cauza DEFICITULUI: Pilonul II, în pericol IMINENT Economic

Apar noi detalii incendiare despre scandalul privind desfiinţarea Pilonului II de pensii! Horia Braun, economistul-șef al BCR a constatat că transferul contribuţiilor de la bugetul de pensii private la sistemul public de pensii, ar aduce venituri suplimentare de 3,6 miliarde de lei în a doua jumătate a acestui an, circa 0,4% din PIB, exact procentul cu care Guvernul ar putea depăşi deficitul asumat de 3% din PIB, potrivit estimărilor.

De asemenea, economistul susține că pentru a evita creşterea taxelor,  sacrificarea Pilonului 2 reprezintă printre puținele opțiuni ale Guvernului Dăncilă.

“Cu implementarea legii salarizării unitare, ajustarea pensiilor speciale și a Codului fiscal, execuția bugetară a început cu stângul anul acesta, cu o creștere a veniturilor mult sub cea a cheltuielilor publice”, scrie economistul șef al BNR într-un raport, citat de profit.ro.

Acesta subliniază că, spre deosebire de anul trecut, Statul va întâmpina mari dificultăţi în privinţa încadrării în limita de deficit de 3%, în condiţiile unei execuții bugetare slabe şi a unei încetinirii a economiei.

„Existența unor probleme privind îndeplinirea țintei de deficit este relevată de dezbaterea privind Pilonul 2 de pensii private”, scrie Braun. Contribuția la pensia privată e de 3,75% din venitul brut al angajaților, iar la stat merg 21,25%. Dacă Guvernul nu mai virează banii la Pilonul 2, începând cu 1 iulie, atunci încasează mai mult cu 3,6 miliarde de lei, adică 0,4% din PIB, “care se întâmplă să fie estimarea noastră pentru depășirea țintei de deficit din 2018. Unii ar putea numi asta o coincidență”, scrie economistul.

Citeşte mai multe despre:   Pilonul II