Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Penuria de piese din Japonia ar putea opri producţia la Dacia Piteşti

Penuria de piese din Japonia ar putea opri producţia la Dacia Piteşti

Un articol de: - 06 Apr 2011, 00:34
Penuria de piese din Japonia ar putea opri producţia la Dacia Piteşti Foto: q3-31.blogspot.com Economic

Fabrica de automobile Dacia Piteşti ar putea suspenda activitatea de producţie, după Paşte, pentru o săptămână, din cauza problemelor de aprovizionare cu subansamble şi piese produse de firmele japoneze. Companiile furnizoare de piese din Japonia au probleme cauzate de urmările seismului şi a valului tsunami, relatează Mediafax.

Vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache, a declarat, pentru Mediafax: "Catastrofa din Japonia are urmări foarte grave pentru industria constructoare de maşini din Europa. Se estimează că în Europa peste 600.000 de maşini nu se vor fabrica din această cauză. Nici Dacia nu va fi ferită de aceaste urmări ale catastrofei din Japonia. (...) Dacia a avut şi va avea şi anul acesta comenzi la nivelul anului trecut. Sunt firme furnizoare pentru Dacia, de componente pentru Dacia care nu primesc componentele din Japonia şi ca atare Dacia este nevoită să-şi adapteze programul de lucru pe următoarele luni. Măsura care se va lua după Paşte este doar prima dintr-o serie de măsuri care trebuie luate".

Liderul sindical nu a putut preciza care va fi programul de lucru al fabricii în următoarele luni.

Reprezentanţii uzinei au precizat, pentru Mediafax, că un scenariu care include sistarea producţiei este posibil, dar că o decizie va fi luată în următoarele zile.

Ion Iordache a mai precizat că “prima tradiţională” acordată de Paşte şi negociată în contractul colectiv de muncă, în valoare de 30% din salariul mediu brut, se va acorda şi anul acesta.

"Anul acesta suma brută este de 850 de lei. Se va primi o parte din suma netă, în jur de 600 - 650 de lei, şi impozitul va fi reţinut pe data de 10 a lunii viitoare. Oamenii sunt obişnuiţi cu această primă de Paşte, de vacanţă şi de Crăciun. Nemulţumiţi sau mulţumiţi este o negociere contractuală. Suma este mai mare ca anul trecut, nu cu mult, fiindcă impozitul este covârşitor", a spus Iordache, pentru Mediafax.

Citeşte mai multe despre:   Dacia,   Stiri Pitesti,   Japonia,   Paste