Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Decizie importantă pe piața energetică: Petrom preia participația OMV la un perimetru de petrol și gaze din zona bulgară a Mării Negre

Decizie importantă pe piața energetică: Petrom preia participația OMV la un perimetru de petrol și gaze din zona bulgară a Mării Negre

Un articol de: Sebastian Pricop - 13 Dec 2019, 14:34
Foto: Platforma "Galați" (sursă foto: OMV Petrom) Economic

Compania Petrom va prelua de la OMV participația deținută de grupul austriac la perimetrul offshore Han Asparuh din zona bulgărească a Mării Negre, potrivit unor surse din industria de petrol și gaze, citate de economica.net.

Astfel, Petrom va ajunge să opereze 30% din perimetrul offshore din Bulgaria, alături de două dintre cele mai mari companii petroliere europene, Total și Repsol, după ce preia participația deținută de OMV în acest bloc.

Petrom va fi nevoită să plătească pentru preluarea acestei concesiuni din Bulgaria deoarece legislația împiedică transferul gratuit. Suma nu a fost dezvăluită, dar conform surse menționate, la acest moment, nu este foarte mare-ulterior, dacă explorarea se va dovedi un succes și se va trece la faza de exploatare a perimetrului din Bulgaria, OMV va primi “un premium”, o sumă de bani suplimentară. 

Blocul Han Asparuh este situat în partea vestică a zonei bulgare a Mării Negre, este unul de mare adâncime, și acoperă o suprafață de circa 14.200 de kilometri pătrați, cu o adâncime de până la 2.200 de metri. 

Perimetrul este concesionat mai multor companii occidentale: 40% deține firma franceză Total, 30% cea spaniolă Repsol și restul de 30% cea austriacă OMV, cea pe care o va prelua Petrom. Total este operator. 

Companiile au primit de la Guvernul bulgar acordul pentru explorarea și exploatarea rezurselor de petrol și gaze a perimetrului Han Asparuh în 2012. Potrivit înțelegerii anunțate atunci de oficialii de la Sofia, companiile și-au asumat investiții de un miliard de euro în explorare, iar statul bulgar ar urma să primească (bonus payment) 40 de milioane de euro. 

Lucrările de explorare au fost începute de un vas de foraj al companiei Noble, Noble Globetroter II, iar în octombrie 2016, Total a informat că a descoperit rezerve de petrol în perimetru. De atunci, au mai avut loc campanii de foraj, ultima în noiembrie 2018. 

Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România și din Europa de Sud est, este controlată de compania austriacă OMV.  
 

Citeşte mai multe despre:   OMV Petrom,   OMV,   Bulgaria
 
Loading...