Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Piaţa gazelor este liberalizată complet din 1 iulie. Ce se întâmplă cu tarifele consumatorilor casnici (VIDEO)

Piaţa gazelor este liberalizată complet din 1 iulie. Ce se întâmplă cu tarifele consumatorilor casnici (VIDEO)

Un articol de: George Lupu - 01 Iul 2020, 10:22
Piaţa gazelor este liberalizată complet din 1 iulie. Ce se întâmplă cu tarifele consumatorilor casnici (VIDEO) foto: Pixabay Economic

Începând cu data de 1 iulie se liberalizează piaţa gazelor naturale. Asta înseamnă că prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei ci se vor  forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.

Potriviti ANRE toţi consumatorii casnici trebuiau să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE. Pentru a vedea care dintre ofertele din piaţă este mai avnatajoasă pentru ei consumatorii au la dispoziţie 3 modalităţi:

 

Cum se alege furnizorul de gaze naturale

 

Metodele de alegere a furnizorului de gaze naturale sunt următoarele:

   - acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;

   - solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;

    -selectarea furnizorului prin licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.Adevărul despre soţul Andreei Esca: De ce Alexandre Eram a făcut o formă GRAVĂ de COVID-19

De altfel, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, ANRE a inclus în site-ul propiu un comparator de oferte ale furnizorilor de gaze naturale din fiecare oraș.

Pentru București de exemplu, prețul de furnizare a gazelor este cuprins între 85.5 lei și 295 de lei pe megawatt.

“Trebuie să încercăm ca pe piață să fie cât mai mulți jucători pentru că avem resurse de  gaze la Marea Neagră și trebuie să le introducem în circuitul economic cât mai repede așa toți cosumatorii vor avea de câștigat”, a declarat Cristian Păun, directorul Societății Române de Economie.

 

Ce se întâmplă dacă nu ați optat pentru un furnizor de gaze naturale

 

În cazul în care nu aţi optat pentru un nou furnizor de gaze naturale, rămâne valabil contractul actual de furnizare, la preţul care v-a fost comunicat în lunile mai şi iunie.

ANRE recomandă recomandă clienţilor casnici să analizeze cu mare atenție ofertele disponibile pe piaţă înainte de a lua o decizie finală, atât din punctul de vedere al preţului de furnizare, cât şi al altor condiţii comerciale.

Abia după aceea trebuie începute demersurile pentru schimbarea furnizorului.

 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Care este impactul liberalizării pieței gazelor naturale

 

Începând de la 1 iulie, ANRE nu mai fixează preţul de vânzare a gazelor către consumatorii casnici, iar aceştia ar trebui să cerceteze piaţa şi să aleagă cel mai bun preţ. Consumatorii casnici nu simt deocamdată beneficii, pentru că preţurile din ofertele marilor furnizori rămân aceleaşi ca până acum.

Orice consumator de gaze avea posibilitatea, teoretic, de a-şi schimba furnizorul şi de a trece în piaţa liberă încă din 2007. Practic, foarte puţini au făcut-o, întrucât până acum exista încă preţul reglementat, stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE) la nivel minim.

Piaţa furnizării de energie este dominată de două dintre companii, Engie şi E.ON, având 90% dintre clienţii casnici. Aceste companii au trimis clienţilor oferte cu acelaşi preţ ca şi până acum şi, dacă nu există niciun răspuns din partea oamenilor, ofertele intră automat în vigoare.

Cu toate acestea, autorităţile susţin că tarifele pentru populaţie ar trebui să scadă. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a subliniat că Guvernul Orban va interveni prin lege dacă furnizorii de gaze naturale nu scad prețurile „simțitor”, după liberalizarea din 1 iulie.

De asemenea, Consiliul Concurenței a anunțat că prețul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici după liberalizarea pieței din 1 iulie trebuie să scadă, în caz contrar vor fi deschise investigații.

Citeşte mai multe despre:   piata gazelor,   ANRE