Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic PIB-ul britanic, alimentat în 2013 cu 11 miliarde euro de droguri și prostituție

PIB-ul britanic, alimentat în 2013 cu 11 miliarde euro de droguri și prostituție

Un articol de: - 30 Sep 2014, 18:09
PIB-ul britanic, alimentat în 2013 cu 11 miliarde euro de droguri și prostituție Foto: telegraph.co.uk Economic

Prostituția și traficul de droguri au contribuit la PIB-ul britanic cu aproximativ 8,5 miliarde lire sterline (10,9 miliarde euro) în anul 2013, a anunțat Biroului Naţional de Statistică (ONS), citat de  AFP.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt, drogurile şi prostituţia reprezintă aproximativ 0,5% din "bogăţia produsă global", şi anume cea măsurată prin PIB.

Institutul pentru statistici din Marea Britanie a publicat o revizuire a calculului PIB-ului, baza utilizată de obicei pentru estimarea bogăţiei unei naţiuni, pentru anii de criză financiară.

Aceste noi date au integrat şi alte schimbări, în cadrul noilor norme europene - cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea (R&D) sunt, de exemplu, contabilizate de-acum ca o investiţie şi nu ca un consum, lucru valabil şi în privinţa materialului militar.

La final, noua estimare a PIB-ului Regatului Unit pentru 2013 - aproximativ 1.713 miliarde de lire sterline (2.193 miliarde de euro) - a crescut cu 8,5 miliarde de lire sterline prin luarea în considerare a traficului de droguri şi prostituţiei. Alte activităţi ilegale, ca de exemplu contrabanda cu alcool şi tutun, erau deja contabilizate.

În pofida integrării ansamblului modificărilor aduse modului de calcul (droguri, prostituţie, R&D, echipament militar, între altele), creşterea britanică a fost confirmată la acelaşi nivel, şi anume de 1,7% în 2013.

Cu titlul de comparaţie, în Spania, Institutul naţional de statistică (INE) a apreciat că aceste activităţi au reprezentant 0,85% din PIB în 2010, singurul an despre care a furnizat o estimare a amplorii acestora. În anul respectiv, ele au atins aproximativ 9,2 miliarde de euro.

Citeşte mai multe despre:   droguri,   prostitutie