Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic ALERTĂ! AU UMBLAT DEJA ÎN CONTUL TĂU DE PENSII: Doar AICI poți să verifici câți bani mai ai!

ALERTĂ! AU UMBLAT DEJA ÎN CONTUL TĂU DE PENSII: Doar AICI poți să verifici câți bani mai ai!

Un articol de: B1.ro - 23 Dec 2019, 06:54
ALERTĂ! AU UMBLAT DEJA ÎN CONTUL TĂU DE PENSII: Doar AICI poți să verifici câți bani mai ai! Foto: Pixabay Economic

Aproape 7,2 milioane de români sunt, în prezent, participanţi la sistemul de pensii private obligatorii, iar contribuţiile virate de ei sunt gestionate de unul dintre administratorii de pensii private. 

DRAMĂ ÎN TEATRUL ROMÂNESC! LACRIMI AMARE PENTRU FLORIN PIERSIC! S-A ÎNTÂMPLAT ÎN CURSUL DIMINEȚII

În România sunt şapte astfel de fonduri de pensii.

 ANTONIA A VORBIT DESPRE DESPĂRȚIREA DE ALEX VELEA! S-A ÎNTÂMPLAT DUPĂ ANI DE RELAȚIE! INCREDIBIL CE A PUTUT SĂ-I FACĂ

Contribuţia definită la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) este obligatorie pentru persoanele cu vârsta de până la 35 de ani şi este opţională pentru cei cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani. 

MOMENTE TRAGICE! GUȚĂ S-A PRĂBUȘIT PE SCENĂ! DIN PĂCATE, ECHIPAJUL SMURD NU A PUTUT DECÂT SĂ CONSTATE.…

În prezent, contribuţia lunară la Pilonul II este de 3,75 puncte procentuale din constribuţiile pentru asigurări sociale (CAS). 
Dacă eşti angajat şi ai vârsta sub 35 de ani, poţi semna un act de aderare la unul dintre cele opt fonduri de pensie privată obligatorie. Dacă nu faci acest lucru, vei fi distribuit aleatoriu la unul dintre cele opt fonduri de pensii. Administratorul fondului la care ai fost repartizat aleatoriu este obligat să îţi transmită o scrisoare cu confirmarea aderării în termen de 15 zile, scrie adevarul.ro

Dacă nu ai primit nicio scrisoare, poţi să afli care este fondul în care ajung contribuţiile printr-o solicitare înaintată Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Există un formular pe care îl poţi completa cu datele personale, iar administratorul fondului tău te va contacta ulterior pentru a-ţi comunica detaliile legate de contul în care ţi se acumulează contribuţiile la pensia privată. 

La începutul fiecărui an, fiecare administrator al unui fond de pensii obligatorii trimite participanţilor, prin poştă, situaţia contului său de pensii la sfârşitul anului precedent. În acest desfăşurător, fiecare participant la Pilonul II poate vedea care sunt contribuţiile virate până la momentul respectiv şi care este valoarea sumelor cumulate în urma investirii contribuţiilor sale de către administrator în diverse active (depozite bancare, acţiuni, obligaţiuni etc)  Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

APOCALIPSA VINE DE CRĂCIUN! MARIA GHIORGHIU ANUNȚĂ URGIA: "PESTE 20.000 DE MORȚI"! E ŞOC ŞI GROAZĂ

Este recomandat să îţi actualizezi datele personale cu fondul, pentru a primi acasă scrisoarea anuală obligatorie. 
Cu această ocazie, poţi afla şi datele de logare pentru contul online, unde poţi monitoriza situaţia financiară în timp real. 

Cele 7 fonduri de pensii administrate privat au lansat platforme online de vizualizare a conturilor. Aceste conturi se activează şi se folosesc precum o căsuţă de e-mail, adică primeşti un user şi o parolă cu care te poţi loga şi intra în contul tău pentru a vizualiza sumele acumulate. 

Astfel, participanţii la următoarele fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) îşi pot verifica oricând, pe Internet, situaţia contului personal de pensie privată, istoricul contribuţiilor şi alte informaţii. 

Dacă ştii deja la ce fond contribui, îţi poţi verifica contul aici: 
- Fondul NN 
- Fondul AZT Viitorul Tău 
- Fondul Metropolitan Life 
- Fondul Vital 
- Fondul Aripi 
- Fondul BCR 
- Fondul BRD.

De reţinut faptul că administratorii au obligaţia de a atenţiona în scris participanţii ori de câte ori se înregistrează o situaţie de neplată a contribuţiei, astfel încât dacă în numele participantului contribuie şi angajatorul său, angajatul va fi avertizat de către administratorul fondului în cazul în care contribuţia nu este virată. 
 

Citeşte mai multe despre:   Pilonul II,   CAS,   ASF,   NN,   AZT Viitorul Tau,   Metropolitan Life,   Vital,   Aripi,   BCR,   BRD