Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Gheorghe Piperea, declarații despre motivul pentru care a crescut ROBOR-ul: Isărescu nu 'joacă' pentru români

Gheorghe Piperea, declarații despre motivul pentru care a crescut ROBOR-ul: Isărescu nu 'joacă' pentru români

Un articol de: - 29 Apr 2018, 20:09
Gheorghe Piperea, declarații despre motivul pentru care a crescut ROBOR-ul: Isărescu nu 'joacă' pentru români Economic

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat, duminică că Mugur Isărescu a făcut o serie de erori care au dus la majorarea ROBOR și a inflației.

Potrivit acestuia, ROBOR-ul se calculează "cartelar și subiectiv".

"Subiectiv, pentru că la stabilirea acestui indice de dobândă la care se împrumută băncile între ele, nu participă toată lumea din banking, ci numai 10 bănci, alea pe care le alege domnul Isărescu ca fiind băncile sistemice. 10 bănci, din 41. Cartelar, pentru că în decursul istoriei - nu spun, pentru că nu am dovezi, deocamdată, că ROBOR-ul nostru este stabilit cartelar - dar, există un indice de dobândă interbancară, identic cu al nostru, LIBOR, cel care se stabilește la nivel global, de 15 bănci, care a fost manipulat, în mod cartelar, ca să se facă niște zeci de mii de miliarde de dolari”, a declarat avocatul la Antena3.

Piperea consideră că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu nu ”joacă” pentru români.

”Părerea mea este că Mugur Isărescu nu joacă pentru români, pentru că începând din martie 2017, de la amvonul Băncii Naționale, domnul Isărescu a spus 'trebuie să crească dobânzile'. Și în februarie 2018 a continuat spunând: 'eu văd inflația, până la Paști, undeva la 4%'. A fost 4,75% și înainte de Paști. Ce a făcut domnul Isărescu când a spus acest lucru - nu are voie să facă asta - a invitat comercianții să majoreze prețurile", a afirmat Gheorghe Piperea.

Vă reamintim că, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a atins joi un nou record al ultimilor trei ani şi jumătate, respectiv 2,46% pe an.

Citeşte mai multe despre:   Gheorghe Piperea,   Mugur Isarescu