Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Plan de măsuri economice în valoare de 750 de miliarde de euro, votat de parlamentarii germani

Plan de măsuri economice în valoare de 750 de miliarde de euro, votat de parlamentarii germani

Un articol de: George Lupu - 26 Mar 2020, 09:56
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA Economic

Parlamentul Germaniei a votat miercuri un plan de măsuri economice în valoare de 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), pe fondul temerilor privind o contractare a economiei în acest an de cel puțin 5%, din cauza efectelor cauzate de noul coronavirus.

Acest proiect este o premieră pentru Germania, parlamentarii find nevoiți să suspende prevederile din Constituţie referitoare la frâna datoriei, pentru a finanţa un pachet de măsuri fără precedent, scrie Agerpres.

Executivul german a decis majorarea semnificativă a cheltuielilor şi renunţarea la politica "schwarze Null" (black zero), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi împrumuturi, iar de şase ani raportează excedente.

În anul 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, Guvernul Federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut.

Însă Berlinul poate depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în "situaţii de urgenţă excepţională", care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării.