Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Platforma IMM Invest, luată cu asalt de firme: S-au înscris deja peste 24.000 de companii afectate de criza generată de coronavirus

Platforma IMM Invest, luată cu asalt de firme: S-au înscris deja peste 24.000 de companii afectate de criza generată de coronavirus

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 29 Apr 2020, 13:59
Platforma IMM Invest, luată cu asalt de firme: S-au înscris deja peste 24.000 de companii afectate de criza generată de coronavirus Foto: Pixabay Economic

Peste 24.000 de companii s-au înscris pe IMM Invest, programul guvernamental care ajută firmele să-şi asigure capitalul de lucru şi de investiţii în contextul epidemiei de coronavirus. Asta, la puțin peste o zi de când site-ul a redevenit funcțional. Printre firmele care au aplicat se numără  Untold S.R.L, Elefant.ro, Vola, Paralela 45 sau Biofarm. Site-ul IMM Invest este funcțional de marți, ora 9.00. Asta înseamnă că 857 de firme s-au înscris în fiecare oră de atunci și până la publicarea acestei știri. Platforma a fost lansată pe 16 aprilie, dar a picat chiar din prima zi. Ministrul Fininațelor, Florin Cîțu, a vorbit atunci despre un atac al adversarilor politici ai Guvernului PNL. În replică, Marcel Ciolacu, liderul PSD, i-a cerut ministrului liberal să înceteze cu minciunile. De altfel, PSD a anunțat că va depune o moțiune simplă împotriva lui Cîțu, din cauza modului în care a pus la punct programul IMM Invest.

 

Platforma IMM Invest, luată cu asalt de companii

 

Site-ul IMM Invest a fost lansat pe 16 aprilie, dar abia marți, 28 aprilie, a început să funcționeze. De atunci și până la publicarea acestei știri, un număr de 24.019 de companii s-au înscris pentru a beneficia de ajutor de la Guvern. Acesta urmează să fie furnizat firmelor mici și mijlocii care au fost afectate de criza generată de COVID-19. Cu sprijin de la stat, acestea își vor putea asigura capitalul de lucru și pentru investiții.

Cele mai mari 500 de în­treprinderi mici şi mijlo­cii care s-au în­scris până marți, la ora 12.15, au împre­ună aproape 148.000 de angajaţi şi afaceri cu­mulate de peste 52 miliarde de lei în 2018, potrivit datelor oferite Ziarului Financiar de către confidas.ro. La acea oră, numărul total de firme care aplicaseră în programul IMMInvest era de 8.200.

Dintre cele 500, cele mai multe au drept obiect de activitate transporturile rutiere de mărfuri, construcția de clădiri, comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi al echi­pa­mentelor, construcția de dru­muri şi autostrăzi şi comerţul cu ridi­cata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun.

Prin intermediul IMM Invest, statul le garantează firmelor înscrise până la 90% din valoare creditelor obţinute de acestea de la bănci. De asemenea, statul va subvenţiona dobânda pentru aceste credite, însă doar până la sfârşitul lui 2020.

 

IMM Invest, lansare cu ”cântec”

 

IMM Invest este cel mai mare program de sprjinire a IMM-urilor din ultimii 30 de ani”, a susținut ministrul Finanțelor, liberalul Florin Cîțu.
Platforma a fost lansată încă din 16 aprilie, dar site-ul a picat chiar în acea zi.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Florin Cîțu a dat de înțeles că site-ul a fost atacat la comanda adversarilor politici ai Guvernului PNL: „Probabil aceleași personaje care aruncă cu noroi în tot ceea ce face Guvernul au atacat site-ul IMM INVEST. (...) Aflăm cine este în spatele acestui atac și îi voi prezenta public”.

În schimb, Alexandru Petrescu (PSD), fost ministru al Economiei și al IMM-urilor, a susținut că de vină a fost „configurarea defectuoasă” a site-ului. „Ministrul a exclus din start cele mai evidente motive: dimensionarea inadecvate a aplicației în raport cu volumul mare de trafic, testare insuficientă în mediu de producție a potențialelor vulnerabilități tehnice, precum și sistemele de securitate cibernetică minimale”, a mai spus social-democratul.

Marți, Marcel Ciolacu a declarat că partidul pe care îl conduce va depune moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor, dat fiind modul în care a gestionat această situație. „Îl rog public pe domnul Cîțu să înceteze toate minciunie din spațiul public. Nu are nicio legătură o moțiune simplă cu nu știu ce site blocat de OZN-uri și extratereștii din creierul dânsului”, a mai spus liderul PSD.
 

Citeşte mai multe despre:   IMM Invest,   Florin Citu,   Marcel Ciolacu