Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Poliţele RCA se scumpesc din martie, când decontarea directă va deveni obligatorie

Poliţele RCA se scumpesc din martie, când decontarea directă va deveni obligatorie

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 22 Feb 2021, 11:25
Poliţele RCA se scumpesc din martie, când decontarea directă va deveni obligatorie Foto: Pixabay Economic

Cristian Roşu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că aplicarea Ordonanţei de Urgenţă privind decontarea reparaţiilor auto necesare după un accident de către propriul asigurator, nu de cel care a emis poliţa, va duce la scumpiri.

„S-a făcut şi un studiu de impact pe preţuri. În acel studiu este prezentată o potenţială creştere a preţurilor cu 10-12%. (...) Pot veni cu un exemplu simplu. Una dintre companiile cu o cotă mare de piaţă pe RCA, pe o poliţă de 6 luni, pentru un automobil de 1,6 litri, cotează la 266 de lei. Preţul serviciului de decontare directă era de 240 de lei. Acest preţ este clar prohibitiv.  Aşadar, dacă m-ai întreba pe mine, ţi-aş zice că s-ar scumpi cu 10-20-30 de lei. (...) Deci, după mine, noua legislaţie nu ar trebui să aducă o variaţie de preţ mai mare de 2-3%”, a declarat Cristian Roşu, pentru economica.net.

Acesta a anticipat că intrarea în vigoare a OUG s-ar putea produce pe 8 martie.

 

Bogdan Chiriţoiu, despre scumpirea polițelor RCA

 

Adevărul amintește că, la începutul acestei luni, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, susținea și el că decontarea directă va duce la scumpiri ale poliţelor RCA. 

„Îngrijorarea mea este legată de preţ. Decontarea directă are un sens, pentru că echilibrează piaţa, dar mi-e frică de creşterea de preţ, întrucât ofertele de decontare directă sunt ceva mai scumpe. Cred eu că sunt mai scumpe pentru că, dacă te loveşte cineva, trebuie să plătească asigurătorul tău, iar eu, ca asigurător, îţi fac reparaţia şi apoi mă duc cu factura la asigurătorul celui care te-a lovit, ca să-mi recuperez banii, dar eu nu ştiu sigur dacă acela îmi dă bani”, a declarat Chirițoiu. 

Acesta a precizat că e nevoie de un mecanism prin care firmele de asigurare să aibă încredere că-și vor recupera banii unele de la altele: „Eu bănuiesc că de-asta sunt mai scumpe poliţele cu decontare directă, că le frică de mecanism, că nu va merge acest mecanism. Soluţia mea este: haideţi să creăm un mecanism prin care să dăm încredere firmelor de asigurare că-şi vor recupera banii unii de la alţii”.
 

Accidentul din Andronache poate aduce schimbarea Codului Rurier. Limita de viteză de pe străzile înguste din cartiere, trasă şi mai jos

Citeşte mai multe despre:   polițe RCA,   scumpiri polite,   Cristian Rosu,   ASF