Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Florin Cîțu: 'Creşterea preţurilor înseamnă ERODAREA puterii de cumpărare a banilor. Banii pe care îi luaţi cumpără MAI PUȚINE produse'

Florin Cîțu: 'Creşterea preţurilor înseamnă ERODAREA puterii de cumpărare a banilor. Banii pe care îi luaţi cumpără MAI PUȚINE produse'

Un articol de: B1.ro B1.ro - 14 Ian 2019, 14:33
Economic

Majorare salariilor a dus la creşterea inflaţiei şi pe cale de consecinţă, la scăderea puterii de cumpărare şi la creşterea dobânzilor, a indicat senatorul Florin Cîțu într-o postare pe Facebook, de luni.

"Creşterea preţurilor înseamnă erodarea puterii de cumpărare a banilor. Banii pe care îi luaţi cumpără mai puţine produse. De aceea PSD+ALDE nu au o problemă să majoreze veniturile pe hârtie.

Creşterea preţurilor vine la pachet cu creşterea dobânzilor. Dacă dobânzile nu ar fi crescut, mai ales dobânda de politică monetară, atunci preţurile ar fi crescut şi mai mult."

De altfel, pentru a demonstra impactul negativ la nivelul economiei româneşti al politicii fiscale a Guvernului, Florin Cîțu a prezentat evouția ratei inflaţiei.

"Impactul măsurilor PSD+ALDE se vede cel mai bine în creşterea preţurilor, a dobânzilor şi bineînţeles frânarea economiei.

În 2016:

- rata medie inflaţie calculată pe baza IPC (preţuri bunuri consum) = -1.5% (preţurile au scăzut în 2016)

- rata medie inflaţie pentru toate bunurile şi serviciile produse în economie = 2.6%

În 2018:

- rata medie inflaţie calculată pe baza IPC (preţuri bunuri consum)= 4.6%

- rata medie inflaţie pentru toate bunurile şi serviciile produse în economie = 6.5%"

Sursă foto: Facebook / Florin Cîțu

În plus, senatorul şi-a reluat acuzaţiile cu privire la falsificarea execuţiei bugetare pentru 2018 care, potrivit unor afimarții mai vechi, ar fi fost efectuate de funcţionarii Ministerului de Finanţe la cererea lui Darius Valcov.

"Dacă PSD+ALDE ar fi dorit o economie cu preţuri mici, dobânzi mici şi o monedă puternică, atunci nu ar fi implementat o politică fiscală prociclica. Dacă ar fi făcut asta nu ar fi trebuit să introducă taxe noi şi să măsluiască execuţia bugetară pentru 2018."

În final Florin Cîțu a făcut referire la bugetul pentru 2019 pe care pe 8 ianuarie îl caracterizase drept "neconstituţional" pe motiv ca deficitul structural nu va scădea la 1% aşa cum cere Constituţia României.

"Şi în fine, dacă totul merge aşa bine în România:

- UNDE este bugetul pentru 2019?", a încheiat senatorul PNL."

Citeşte mai multe despre:   Florin Cîțu,   inflatie
 
 
 
Loading...