Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Premierul Spaniei: Vom anunța măsuri suplimentare de combatere a crizei, până la sfârșitul lunii

Premierul Spaniei: Vom anunța măsuri suplimentare de combatere a crizei, până la sfârșitul lunii

Un articol de: B1 TV - 09 Iul 2012, 09:05
Premierul Spaniei: Vom anunța măsuri suplimentare de combatere a crizei, până la sfârșitul lunii Foto: rctv.net Economic

“Ce se întâmplă în condițiile în care Spania nu-şi poate finanţa deficitul la actualele dobânzi cerute de piaţa financiară? Simplu. Ţările din zona euro trebuie să pună rapid în aplicare deciziile luate pentru combaterea crizei.” Declaraţia a fost făcută de premierul spaniol Mariano Rajoy. În vederea obținerii unui control asupra deficitului bugetar, Madridul va anunța măsuri suplimentare în cursul acestei luni.

Autorităţile regionale spaniole se văd nevoite să reducă şi mai mult cheltuielile, în contextul declinului veniturilor, puternic afectate de recesiune.

"Este timpul să trecem de la vorbe la fapte. Europa trebuie să urmeze cât mai repede posibil deciziile luate de liderii zonei euro la Bruxelles. Este în joc soarta proiectului european," a declarat Marian Rajoy.

Spania se confruntă cu noi presiuni pe pieţele financiare, după ce Banca Centrală Europeană nu a luat, la reuniunea de la începutul lunii, măsuri pentru a coborî randamentele obligaţiunilor statelor cu probleme din zona euro. Randamentele au scăzut la începutul săptămânii, după ce liderii europeni au convenit ca fondurile de urgenţă ale uniunii monetare să cumpere obligaţiuni emise de ţări precum Spania şi Italia. Aceştia au convenit la reuniunea de luna trecută să folosească fondurile de urgenţă pentru a stabiliza pieţele pentru statele membre care respectă regulile, inclusiv cele de deficit bugetar. Fondurile de urgenţă, Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară şi Mecanismul European de Stabilitate, care urmează să intre în vigoare, ar avea fonduri de aproape 500 de miliarde de euro pentru achiziţia de obligaţiuni ale Spaniei şi Italiei.

Economistul şef pentru Europa al Standard & Poor's a afirmat că riscul crescut al unei recesiuni în zona euro face necesară intervenţia mai rapidă a guvernelor, pentru a oferi sprijin băncilor spaniole.

Reuniunea de luni de la Bruxelles a miniştrilor de Finanţe din zona euro va fi urmată de un alt Eurogrup, la 20 iulie, în încercarea de a face progrese în ceea ce priveşte punerea în aplicare a mecanismelor anticriză.

Citeşte mai multe despre:   Spania,   Zona Euro,   presiuni,   Banca Centrala Europeana,   Italia