Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Preşedinta Băncii Centrale Europene: „Criza economică generată de pandemia COVID-19 va schimba profund economia mondială”

Preşedinta Băncii Centrale Europene: „Criza economică generată de pandemia COVID-19 va schimba profund economia mondială”

Un articol de: Andrei Ștefan - 04 Iul 2020, 21:21
Preşedinta Băncii Centrale Europene: „Criza economică generată de pandemia COVID-19 va schimba profund economia mondială” Economic

Referitor la contextul actual, Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), este de părere că „criza economică generată de pandemia COVID-19 va schimba profund economia mondială, către mai multă ecologie, digitalizare şi de asemenea prin transformarea modului de lucru, Europa sitându-se în cadrul acestei evoluţii într-o poziţie excelentă”.

Aceasta a mai apreciat, printr-o videoconferinţă la dezbaterile economice de la Aix-en-Seine, la Paris, că această criză „va fi o accelerare a transformărilor care erau deja latente în economiile noastre. În producţie, în muncă, în comerţ, ceea ce noi tocmai am trăit va accelera transformările şi va antrena probabil o evoluţie către un mod de viaţă mai sustenabil şi mai ecologic”, citează Medias24.com

De asemenea, șefa BCE a mai adus în discuție „telemunca”, ce va transforma modul de lucru al salariaţilor, mai ales în ţările dezvoltate, şi accelerarea digitalizării în servicii şi a automatizării în industrie.

Se estimează în acest moment că criza ar putea antrena o contracţie a lanţurilor de aprovizionare cu circa 35% şi o creştere a robotizării în industrie cu 70%-75%”, a punctat Lagarde.

Totodată, aceasta a mai remarcat faptul că, în urma restricțiilor luate pentru stoparea răspândirii virusului SARS-C0V-2, comerţul online s-a dezvoltat puternic, evoluţie care s-ar putea accelera în viitor în detrimentul comerţului mai tradiţional.

Europa este într-o poziţie excelentă pentru a lua această tranziţie în mers, întrucât ea găzduieşte deja cel mai mare sector al economiei circulare şi al inovaţiei ecologice în lume”, a mai apreciat preşedinta BCE.

 

Românii, cei mai afectați din Europa din punct de vedere financiar

 

Pandememia de coronavirus se simte puternic la buzunarul cetățenilor europeni, în special la români.A adormit pe plaja din Costinești, lângă Obelisc. Când s-a trezit, turistul a avut parte de cea mai neplăcută surpriză

Companiile concediază lucrătorii sau le taie din salarii, iar foarte puține organizații mai angajează.

Potrivit unui studiu realizat pe un eșantion de 4.800 de consumatori din 24 de țări din Europa, 67% dintre românii intervievați au declarat că bunăstarea lor financiară este în scădere, față de acum 6 luni de zile. 72% dintre femei și 61% dintre bărbați au afirmat că nivelul bunăstării financiare a suferit o scădere, în perioada pandemiei. 

Cetățenii români resimt cel mai puternic criza, din punct de vedere financiar, la egalitate cu Grecia.

 

Banca Mondială: Pandemia de COVID-19 a cauzat cea mai extinsă criză economică din ultimii 150 de ani

 

Pandemia de COVID-19 a generat un „șoc rapid și masiv” care a provocat cea mai largă prăbușire a economiei globale din 1870 până în prezent, în ciuda sprijinului guvernamental fără precedent, a declarat Banca Mondială.

Mai exact, economia mondială se așteaptă să se contracte cu 5,2% în acest an - cea mai gravă recesiune din ultimii 80 de ani - dar numărul mare de țări care suferă pierderi economice înseamnă că scăderea este mai mare decât orice recesiune în ultimii 150 de ani.

"Aceasta este o perspectivă profund îngrijorătoare, cu criza care poate lăsa cicatrici de lungă durată și va pune provocări majore la nivel mondial", a declarat vicepreședintele Grupului Băncii Mondiale pentru echitate de creștere, finanțe și instituții, Ceyla Pazarbasioglu.

Adâncimea crizei va conduce la sărăcia extremă a unui număr cuprins între 70 și 100 de milioane de persoane - mai rău decât estimarea anterioară ce viza 60 de milioane de persoane. Și în timp Banca Mondială proiectează o revenire pentru anul 2021, există riscul ca un al doilea val al pandemiei să poată submina recuperarea și să transforme criza economică într-una financiară.

Citeşte mai multe despre:   Banca Centrala Europeana,   Christine Lagarde