Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Preşedintele ANAF: Publicarea listei marilor datornici a înjumătăţit numărul acestora

Preşedintele ANAF: Publicarea listei marilor datornici a înjumătăţit numărul acestora

Un articol de: - 21 Iul 2016, 16:40
Preşedintele ANAF: Publicarea listei marilor datornici a înjumătăţit numărul acestora Foto: profit.ro Economic

Preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, a declarat, joi, că numărul datornicilor la stat a fost redus la jumătate, după publicarea listei acestora, potrivit dcnews.ro.

„Publicarea listei cu marii datornici la stat, de către ANAF, a produs un efect, când s-a apropiat data primei publicări (...). Efectul s-a văzut, pentru că noi, în decursul unei luni, am diminuat mult acea listă, pe de-o parte pentru că am avut un efort de colectare şi pe cei pe care i-am avut pe listă i-am anunţat, s-au clarificat multe dintre situaţii, iar pe de altă parte, au fost contribuabili care au avut ei iniţiativa, nedorindu-şi să fie pe acea listă numită de presă 'lista datornicilor', şi s-a diminuat.

Am avut, iniţial, 185.000 de poziţii, dar când ne-a apropiat de publicarea ei, s-a înjumătăţit. Efectul este bun. Lista se actualizează şi se clarifică', a spus Dragoş Doroş, într-o conferinţă de presă.

Mai mult, Dragoş Doroş a mai precizat că evaziunea fiscală este o 'componentă continuă', deoarece a luat fiinţă Antifrauda, structură a ANAF care are ca obiectiv principal lupta cu această infracţiune.

„Antifrauda se ocupă exclusiv de evaziunea fiscală, rezultatele s-au văzut, dar mai este mult loc. Faţă de anul trecut, Antifrauda înregistrează un plus de 30% în ceea ce priveşte numărul de controale şi suma amenzilor aplicate. (...).Dacă vorbim de evaziunea mare, pe legume-fructe, cereale sau produse petroliere, aici ANAF are o muncă laborioasă, care trebuie să aibă la dispoziţie o bază de date mai modernă, un sistem informatic foarte modern (...).

Colaborăm tot mai mult cu instituţii ale statului care se ocupă, la rândul lor, de lupta împotriva evaziunii fiscale, respectiv Parchete, Ministerul de Interne, Vamă, Poliţia de Frontieră, şi toate împreună trebuie să ducă la un sistem de informaţii complet, care în final să ne dea o luptă reală şi efectivă împotriva evaziunii fiscale”, a detaliat Doroş.