Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Președintele bulgar Rosen Plevneliev: Bulgaria își va reduce în cinci ani la jumătate dependența de gaze rusești

Președintele bulgar Rosen Plevneliev: Bulgaria își va reduce în cinci ani la jumătate dependența de gaze rusești

Un articol de: - 30 Sep 2013, 15:28
Președintele bulgar Rosen Plevneliev: Bulgaria își va reduce în cinci ani la jumătate dependența de gaze rusești Foto: novinite.com Economic
Președintele bulgar Rosen Plevneliev a declarat într-un interviu acordat Bloomberg că Bulgaria își va reduce în cinci ani dependența acum totală de gaze naturale rusești, la jumătate, lucru care va stimula creșterea economică.

Pentru a reduce această dependență, Bulgaria se va conecta la gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TARP), care va aduce în Europa gaze naturale din Azerbaidjan.

Potrivit președintelui, nevoiea de dependență energetică a ieșit în evidență în urma disputei din 2009 din Rusia și Ucraina care a lăsat mai multe state europene fără gaze naturale timp de două săptămâni.

În cinci ani, am vrea să vedem cel puţin 50% din consumul de gaze din Bulgaria acoperit de surse diferite şi diverse“, a afirmat Plevneliev.

Președintele bulgar a precizat că economia țării sale poate crește cu 4-6% pe an, deși prognoza oficială plasează avansul din acest an la 1%.

Protestele de anul acesta privind austeritatea şi corupţia arată că naţiunea continuă pe calea tranziţiei către democraţie în condiţiile în care cetăţenii cer mai multă transparenţă de la politicieni“, a mai spus Rosen Plevneliev.