Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane: Investiţiile străine vor creş­te în mandatul lui Klaus Iohannis. El este laconic în cuvinte, dar este eficient în fapte

Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane: Investiţiile străine vor creş­te în mandatul lui Klaus Iohannis. El este laconic în cuvinte, dar este eficient în fapte

Un articol de: - 19 Noi 2014, 10:10
Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane: Investiţiile străine vor creş­te în mandatul lui Klaus Iohannis. El este laconic în cuvinte, dar este eficient în fapte Foto: economica.net Economic
Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane a comentat alegerea lui Klaus Iohannis în fucția de președinte al României, declarându-se convins că în timpul mandatului său, investițiile străine vor crește în România. ”Iohannis a ştiut să atragă investiţii şi printr-un climat de predictabilitate, care te face să îţi dai seama că e un om serios”, a declarat recent Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, într-un interviu pentru zf.ro.

Este o certitudine faptul că investiţiile străine vor creş­te în mandatul lui Klaus Iohannis, pentru că experienţa sa ca primar al Si­biului a demonstrat faptul că este o persoană activă în străinătate, unde se ducea să atragă investitori fără să facă prea multe promisiuni, spune Merica.

Totodată șeful camerei de Comerț Româno-Germane a mai afirmat că primarul Sibiului a ştiut să atragă investiţii străine şi prin crearea unui climat de pre­dictibilitate dat şi de răspunsurile sale ferme, prin care investitorii şi-au dat seama că este „un om serios“. „Nu am auzit niciodată vreun investitor din zona Sibiu să se plângă de birocraţie la primăria Sibiului. Da, am auzit să se plângă că nu aveau acces la forţă de muncă, pentru că în oraş ocuparea este de aproape 100%. Investiţiile străine vor creşte. Eu ştiu ce îi împiedică pe investitori să îşi extindă activi­tăţile, iar un lucru important era climatul de impredicti­bilitate. Klaus Iohan­nis este laconic în cuvinte, dar este eficient în fapte. Eu trăiesc de 25 de ani în Germania, unde oamenii spun vorbe puţine, dar vorbe pe care te poţi baza”, a spus Merica.

De asemenea, șeful camarei de Comerț Română-Germane este de părere că odată cu alegerea lui klaus Iohannis ca șef al statului, imaginea României pe plan internațional se va îmbuătăți. „Cu Iohannis preşedinte, România va avea un bonus la imaginea pe care o are în Europa. De România se vorbea mult în termeni negativi, iar un investitor se uită şi la «soft facts» – care e imaginea, care e climatul de predictibilitate. Sim­patia şi încrederea din exterior vor creşte, ceea ce se traduce în mai multe investiţii străine“, a mai spus Radu Merica.

Întrebat care ar fi măsurile pe care l-ar sfăui pe preşedintele Iohannis dacă ar fi consilierul său, Merica a enumarat câteva teme pe care fostul primar al Sibiului ar trebui să le aibă în vedere.

„Pe termen scurt, ar trebui ca preşedintele să rămână un pol de încredere în relaţia cu sistemul judiciar, acestea este cel mai important lucru, este ca un factor de igienă pentru societatea românească. Să eliminăm procedurile netransparente, să rezvolvăm cu toate incompatibilităţile. În al doilea rând, ar trebui să facă ceva pentru pregătirea profesională, n-ar fi rău să existe o comisie la nivelul administraţiei prezidenţiale în acest sens. Şcoala profesională e una dintre temele favorite ale lui Iohannis, de aceea cred că va fi una dintre priorităţile lui în mandat“.

Germania este cel mai important partener comercial al României, după ce în 2013 volumul schimburilor comer­ciale dintre cele două ţări a ajuns la valoarea de 18,7 mld. euro (în creştere cu 5% faţă de anul anterior).