Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Preţul gazelor ar putea creşte în luna mai

Preţul gazelor ar putea creşte în luna mai

Un articol de: - 31 Mar 2011, 10:30
Preţul gazelor ar putea creşte în luna mai Foto: 1235.ro Economic

Potrivit unor surse guvernamentale ale Hotnews, autorităţile iau în calcul o posibilă majorare a preţurilor la gazele naturale.

"Este exclus să vorbim despre creşterea preţurilor la gaze în luna aprilie, însă nu acelaşi lucru pot spune de luna mai. Nu pot să vă spun cu cât s-ar putea majora preţurile. Vor fi probabil câteva procente. Este inevitabil, s-au ţinut prea mult timp în frâu aceste preţuri. În mod real, gazele ar fi trebuit să se scumpească treptat din 2009 până în prezent cu 40%, dacă ţinem cont de faptul că s-au scumpit gazele din import, iar apoi a crescut ponderea lor în coşul de gaze", au precizat sursele, citate de Hotnews.

Ultima scumpire a gazelor la consumator a avut loc în vara anului 2008, iar în 2009, au avut loc două runde de ieftiniri.

Preţul pentru gazele din producţia internă a fost  blocat, în România, în ultimii ani, la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc, în timp ce preţurile la gazele din import au tot crescut de la 290 dolari/1.000 mc în 2009, la 400 de dolari/1.000 mc în prezent.

Ponderea importurilor a tot crescut, mai ales din cauza facilităţii primite de  combinatele chimice care au consumat o lungă perioadă de timp, din 2009 până în octombrie 2010, doar gaze din producţia internă. Astfel, depozitele au fost golite, iar ANRE este nevoită să crească ponderea importurilor în structura amestecului de gaze naturale până la 40%, faţă de 20%, cât era în mod obişnuit.

Autorităţile trebuie să pregătească, de asemenea, un calendar al liberalizării pieţei gazelor, fapt care este prevăzut şi în Directiva europeană 73/2009, privind organizarea pieţei gazelor, care ar fi trebuit transpusă în românia încă de pe 3 martie.

 

 

Citeşte mai multe despre:   gaze,   scumpire,   MAI,   pret