Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Prețul la carburanți în România este mai mare decât în toate țările din regiune

Prețul la carburanți în România este mai mare decât în toate țările din regiune

Un articol de: - 05 Mai 2015, 12:53
Prețul la carburanți în România este mai mare decât în toate țările din regiune Foto: economica.net Economic

În România carburanţii sunt mai scumpi decât în toate ţările din regiune, inclusiv Polonia şi Austria, state fără o producţie semnificativă de ţiţei.

Preţul motorinei a crescut cu 7%, iar cel al benzinei cu 13% de la începutul acestui an, iar tarifele continuă să se majoreze.

În doar două săptămâni s-au înregistrat 3 creşteri de preţuri.

"Este ceva. Este groaznic. Nu mai pot să fac față. O să ajung să merg ca pe timpul lui Ceaușescu, o duminica da, una nu", s-a plâns un șofer.

"Cine mai e ca noi?! Nu e melodia aceea "Noi suntem români"? Deci noi trebuie să fim în UE, la toate", a mai spus un șofer.

Benzina se vindea, în medie, cu 1,286 euro pe litru în România, potrivit unei raportări din 27 aprilie, iar motorina se comercializă cu 1,273 euro pe litru, după ce preţul carburanţilor scăzuse în ianuarie sub pragul psihologic de 5 lei pe litru.

Din ianuarie până acum, preţul ţiţeiului a urcat pe bursele mondiale cu peste 30%, de la 50 la 66 de dolari pe baril, scriu jurnaliştii de la adevarul.ro.

Cele mai mari creşteri de preţ la benzină au fost înregistrate în Ungaria şi Polonia, însă preţul final este sub cel la care companiile petroliere comercializează benzina în ţara noastră. În Ungaria, litrul de benzina costă astfel 1,251 euro, iar în Polonia - 1,19 euro.

Reducerea accizelor la carburanţi, prevăzută în proiectul iniţial al noului Cod Fiscal, a fost eliminată în comisiile de specialitate din Senat, iar proiectul care a fost aprobat în această cameră nu mai conţine prevederile respective.

Proiectul prevedea reducerea de anul viitor a accizei cu 20% la motorină, o scădere de 18,62% la benzina fără plumb şi de 16,28% la cea cu plumb.

Preţ benzină în România - 1,286 euro/ litru

Preţ benzină în Polonia - 1,19 euro/ litru

Preţ benzină în Ungaria - 1,251 euro/ litru

Citeşte mai multe despre:   Polonia,   Ungaria,   Austria