Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Prețul la energia electrică a ajuns să fie de două ori mai mare decât cel din Ungaria

Prețul la energia electrică a ajuns să fie de două ori mai mare decât cel din Ungaria

Un articol de: B1.ro - 19 Sep 2019, 00:14
Sursă foto: Pixabay Economic

Prețul la energia electrică a atins miercuri un nivel record, în condițiile în care pe piața spot (Piața Zilei Următoare- PZU), energia electrică a fost tranzacționată și cu 750 lei/MWh, media fiind de 578,15 lei/MWh. Comparativ cu situația altor piețe precum cele din Ungaria, Cehia și Slovacia, prețurile medii din România sunt duble:122,1 euro/MWh în România față de 46,6 euro/MWh - 53,4 euro/MWh, în starele menționate.

Evoluți are loc într-un context problematic pentru România care de două luni a ajuns să fie importator net de energie, pe fondul unei producții interne reduse.

De peste două luni, Hidroelectrica și-a redus puternic producția, ceea ce a dus la importuri masive. Sunt zile în care se importul net depășește 1.000 MW, în condițiile în care consumul este de 6.500-7.000 MW, potrivit datelor Transelectrica, scrie hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, o cauză pentru această evoluție ar fi oprirea unor unități de producție, fapt care ar favoriza speculațiile pe bursă, așa cum s-a întâmplat și în anul 2017 când au fost atinse recorduri în urma unor jocuri speculative.

 

 
Loading...