Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Preţul petrolului şi situaţia din Japonia pun presiune pe investitori

Preţul petrolului şi situaţia din Japonia pun presiune pe investitori

Un articol de: - 12 Mar 2011, 17:49
Preţul petrolului şi situaţia din Japonia pun presiune pe investitori Foto: rferl.org Economic

După o creştere record a preţului petrolului, datorată tensiunilor din Libia, investitorii se luptă acum cu protestele politice din Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, şi cu impactul cutremurului care a lovit vineri Japonia, informează Reuters.

Saptămâna aceasta, indicele Standard & Poor's 500 al companiilor cu cel mai mare capital, a înregistrat valoarea minimă a ultimelor 50 de zile, de 1.275 puncte.

În actualul context, investitorii sunt extrem de prudenți, așteptând ca bursa să înregistreze mari corecții, deși piaţa şi-a revenit vineri, indicele Dow depăşind 12,000 unităţi, în timp ce indicele S&P a reuşit să treacă de 1.300 de puncte.

Bursele şi-au revenit de la începutul lui septembrie, cu indicele S&P 500 în urcare cu 24%, însă în ultimele două săptămîni, au început să se clatine, pentru ca în sesiunea de vineri, indicele S&P 500 SPX să scadă cu 1,3%.

„Preţul petrolului era oricum în urcare înainte de tensiunile din Orientul Mijlociu”, a declarat Thomas Villalta, managerul unei companii de administrare a activelor din Texas, potrivit căruia o nouă recesiune poate izbucni din cauza impactului protestelor din lume arabă.

Creşterea preţului la petrol a declanşat o stare de nelinişte cu privire la adâncirea crizei economice, în contextul în care preşedintele Băncii Centrale Europeane Jean-Claude Trichet a atras atenţia asupra riscului creşterii inflaţiei, surprinzându-i pe investitori cu anunţul potrivit căruia băncile ar putea mări ratele la dobânzi începând cu luna următoare.

Cutremurul şi tsunami-ul din Japonia au afectat și pieţele externe, declanşând o aversiune faţă de risc, investitorii japonezi începând să își retragă investițiile externe și să transfere fondurile în moneda națională, potrivit analistului Frederic Ruffy de la WhatsTrading.com.

Dolarul a înregistrat o scădere de 1,2%, în timp ce acțiunile Currency Shares Japanese Yen Trust au crescut vineri cu 1,3%.

Citeşte mai multe despre:   petrol,   Arabia Saudita,   cutremur,   tsunami,   Japonia,   protest,   Libia,   investitori,   bce