Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Prețuri tot mai mari la benzină și motorină. Specialist: Pentru români, asta înseamnă scumpiri accelerate în economie. Cel mai fericit e statul (VIDEO)

Prețuri tot mai mari la benzină și motorină. Specialist: Pentru români, asta înseamnă scumpiri accelerate în economie. Cel mai fericit e statul (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 23 Feb 2021, 13:42
Prețuri tot mai mari la benzină și motorină. Specialist: Pentru români, asta înseamnă scumpiri accelerate în economie. Cel mai fericit e statul (VIDEO) Foto: Pixabay Economic

Preţurile carburanților au crescut semnificativ în ultimele două săptămâni și au ajuns aproape la acelaşi nivel cu cel de dinaintea crizei sanitare, informează B1 TV. Proprietarii de autoturisme scot din buzunar în jur de 5 lei şi 20 de bani pe litrul de benzină și motorină. Furnizorii de carburanţi pun aceste creșteri pe seama majorării accizei și a evoluției cotaţiei barilului de petrol.

 

De ce benzina și motorina sunt tot mai scumpe. Negrescu: Mă aștept ca prețurile să crească în continuare 

 

Adrian Negrescu, analist economic, a explicat, pentru B1 TV, că petrolul la nivel internațional se scumpește deoarece, pe fondul repornirii economiilor, cererea e în creștere, iar producători de petrol speculează acest lucru. În România, mai e vorba și de acciza la carburant, care s-a majorat de la 1 ianuarie. Negrescu se așteaptă ca prețurile să crească în continuare.

„În primul rând, este creșterea cotației prețului barilului la nivel internațional. Petrolul la nivel internațional se scumpește pentru că cererea începe să-și revină. Toate marile economii din lume cer mai mult petrol, semn că activitatea economică repornește și bineînțeles că producătorii de petrol speculează această cerere în creștere și au crescut prețurile. 

În România, dincolo de creșterea prețului petrolului, avem și acciza care a crescut cu șase bani pe litru de la 1 ianuarie și care se reflectă deja în preț. 

Mă aștept ca prețurile să crească în perioada următoare mai cu seamă că și în România există primii muguri, să-i spunem așa, ai revenirii economice. Bineînțeles că producătorii din România vor încerca să exploateze această creștere a cererii pe fondul revenirii economice”, a declarat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.Mărturia fratelui unei victime de la Onești, despre intervenția Poliției: De la început m-au luat cu minciuni. Au zis că ...

 

Crește prețul combustibilului. Câștigă statul, pierd românii

 

Potrivit specialistului, statul este cel care are cel mai mult de câştigat de pe urma acestor scumpiri, în timp ce românii vor ajunge să cumpere chiar mai puţine produse pentru că nu vor putea face faţă.

„Cel mai fericit în această situație e statul, pentru că statul încasează aproape jumătate din banii pe fiecare litru de carburant în contul accizei și al TVA-ului. Deci statul va avea de câștigat mai mulți bani. Din păcate, pentru români, pentru companii, pentru persoanele fizice asta înseamnă bani mai mulți dați pe litrul de carburant și, pe de altă parte, înseamnă o scumpire accelerată a prețurilor în economie. 
Deja avem o creștere semnificativă a inflației de la începutul anului. E posibil ca inflația, creșterea prețurilor să se accelereze pentru că toate aceste creșteri de prețuri la carburanți se transferă în prețurile finale. Toți cei care lucrează în economie pun costurile carburanților în costurile finale. 

Problema e că această creștere de prețuri e ca un elastic: cu cât îl întinzi mai mult crește riscul să se rupă. E posibil ca, la un moment dat, oamenii să nu mai cumpere atât de multe produse pentru că prețurile vor fi atât de mari, că puterea lor de cumpărare nu va mai reuși să acopere. Această creștere de prețuri va eroda foarte mult din puterea de cumpărare a pensionarilor”, a mai declarat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.
 

Citeşte mai multe despre:   benzina,   motorina,   carburanti,   creșteri de preturi,   Adrian Negrescu